Stigende selvværd - når Bjørnen Brøler

Engang for mange år siden oplevede jeg nogle hændelser, som påvirkede mit identitetsbillede, min facade og min selvtillid og mit selvværd. Mange år senere er selvtilliden bygget fornuftigt op, mens selvværdet halter bagud af en række forskellige grunde. Omkring min identitet har jeg langsomt støbt en glasklokke, en facade. Jeg kan tydeligt se ud, men når man kigger ind udefra, ser man stort set kun det jeg ønsker at vise.

Bag facade var Jesper Bjørn Schlæger, hovedtaler ved dimmision 2001

Som årene går finder jeg langsomt ud af, at mine evner til at modtage og fastgøre positive kommentarer, følelser og lignende, er blevet meget ringe – næsten ikke eksisterende. Men de negative følelser og kommentarer drøner lige igennem forsvarsværket. Samtidig oplever jeg det sådan, at der for hvert år, eller hvert ”angreb” på mit forsvar, støbes yderligere lag på man glasklokke. Min facade bliver skarp, stærk og modstandsdygtig – umiddelbart. I mine sene teenage år er facaden negativt dominerende, og jeg fremstår som bitter, vred, og modvillig.

Voksenlivets facade

Livet fortsætter langsomt, og teenage årene afsluttes med en negativ og bitter facade. Voksenlivet starter med en god række succesoplevelser. Mine 3 år på handelsgymnasiet, hvor jeg var dygtig og vellidt elevrådsformand det meste af perioden. 2 år som kontorelev i TDC, hvor en økonomidirektør fik mig flyttet til et andet datterselskab fordi han ikke ville af med mig igen. 2 år som HD-studerende med massiv opbakning fra arbejdsgiver. Efterfølgende en periode i TDC med spændende tilpasning af arbejdsrelationer, opgaver og endda certificeringer i SAS Base.

Disse succes-perioder medvirkede til, at min glasklokke blev en smule mere skrøbelig, og jeg fremstod efterhånden mere professionel, engageret og fagligt motiveret. Jeg søgte kontinuerligt ny viden, og nye vinkler.

Men i samme periode oplevede jeg en lang række ensartede negative situationer på familiefronten, og disse pudsede igen mit privat-ansigt af, så jeg blev mere skarp og nok også distancerende så snart der var følelser på spil. Som konsekvens deraf blev, at følelserne blev så molekylært destrueret, at der var meget lidt eller ingenting tilbage. Sådan føltes det i hvert fald.

At arbejde med sig selv – og sin facade

I 2017, i en alder af 38, møder jeg pludselig en psykolog, som giver mig et modspil, en forståelse for min selvopfattelse, og en faglig ballast, der gør, at jeg for alvor kan udfordre mig selv. Til at begynde med brugte hun 12 sessioner til at nedbryde og acceptere mit traume de tidligere teenage år. Og efterfølgende begyndte vi at arbejde med mit selvværd.

Man in glass bell - storm trooper
Facade – Man in glass bell – storm trooper

Hun gav mig en faglige forståelse for, at selvværd og selvtillid hænger sammen og som udgangspunkt fodrer og engagerer hinanden, så de nogenlunde følges ad. Men vi nåede også frem til, at jeg nok havde en blokering, når selvtilliden sendte til selvværdet. Den blokering var nok min facade, og den var ret effektiv. På dette tidspunkt var min selvtillid nogenlunde stabiliseret i et fornuftigt leje, alt imens selvværdet stadig skrabede på bunden.

Med udgangspunkt i 6 af mine udsagn begyndte vi at arbejde os modsat tilbage. 5 af de 6 blev vendt fra negative udsagn til neutralt objektive, mens den sidste var så alternativt men skarpt relevant udsagn, som vi ikke kunne nå at inddrage. Da udsagnene var omdannet til objektivt neutrale, blev de ”proppet ind i hovedet” bag glasklokken igen. Og så havde psyken færre negative argumenter for glasklokke, facade og modvilje.

I perioden derefter arbejdede jeg selv videre med tilsvarende en række udsagn, men drømmen er, at kunne forlade glasklokken og lægge facaden, og bare være Jesper.

Den positive facade

Der skal ikke herske tvivl om, at facaden kan benyttes positivt. Facaden er i høj grad etableret for at beskytte mig mod grimme følelser, negative udsagn, ubehagelige oplevelser og meget mere. Og den del af facaden vil jeg faktisk gerne fastholde. Det er et glimrende forsvarsværk, som vi alle besidder – i varierende grad og med differentieret kapacitet. Derfor er det en hårfin balance at nedbryde glasklokken, for facaden vil krakelere sammen med klokken.

Den negative facade

Den belastende del af facaden er, at den gerne modsætter sig modtagen ros, følelser og andres engagement i mig. Jeg ser hvad der gøres, og jeg hører hvad der siges. Jeg ved godt, at det er positivt ment, men min facade har et grimt ansigt, nemlig det der forstærker klokken og absorberer og destruere ethvert positivt element.

Enkelt gange kommer en smule igennem, men det er sjældent og meget lidt.

Det vi nu arbejder med er, at denne facade ikke må fylde så meget. Klokken skal langsomt gøres finere og mere skrøbelig, mens facaden minimeres, så den alene benyttes ved absolut nødvendighed. Denne proces vil vare længe, og vil fortsætte længe efter at jeg er stoppet ved psykolog. Men min psykolog har givet mig en rigtig god grobund og nogle fantastiske værktøjer til at arbejde videre med.

Ærlig og personlig provo-debattør med holdning og engagement. Dybe emner, der ofte udfordrer tabu belagte emner. En vidensbegærlig og struktureret mand, der som udgangspunkt behandler alle med respekt - med mindre det tjener et højere og vigtigere mål.

2 Tanker om “Facade – derfor blokerer jeg det positive”

  • Kender til klokken. Det har været nogle episoder i mine teenageår som har gjort at jeg har fået opbygget en klokke omkring mig. Men den er elendig på alle måder. Den lukker ikke ros eller andre positive bemærkninger ind, i hvert fald begrænset. Jeg er så elendig til at modtage / forstå ros osv.
    Klokken er desværre så svag, at den lukker negativitet ind – ved godt at man ikke kan leve uden, og modstand gør stærk osv. – men en negativ kommentar, oplevelse eller andet kan fuldstændig tage pusten fra mig. Og det frustrere mig, at det nogen gange går mig sådan på..

    Synes det er super skrevet Jesper, og kan relatere mig til emnet..

  • Kan sagtens genkende mig i det meste af det. Har også har/haft svært ved at tage ros til mig. Nok fordi at jeg også har min egen lille oste klokke. Men min lille oste klokke er nok mest kommet af mange års venlighed og åbenhed er blevet vendt og brugt mod en. Og så laver klokken automatisk en barriere mod ros og posivitet fra andre. Men det negative, selv det mindste, går rent ind..
    Men mit ydre er nok blevet knap så skarpt. Jeg lure folk an, vil de mig skidt eller bare ikke rigtig deler mine meninger lukker jeg af og nok bliver noget skarp og hård.

    Det er super godt skrevet Jesper:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.