Torsdag d. 4. oktober 2012 havde jeg tid på Esbjerg Sygehus til at få fjernet mandler. I en alder af 33 år, var det med en vis bekymring jeg gik ind til det, da der dels ikke var meget at læse på internettet omkring helingsperioden efter at have fået fjernet mandler, og dels alene negative men udetaljerede forlydende fra de der havde prøvet det som voksne, besluttede jeg at skrive denne forholdsvist detaljerede gennemgang af forløbet.

Skal du eller en pårørende igennem operationen og have fjernet mandler, så lad jer ikke skræmme af dette. Jeg er ganske sikker på i det lange løb, at det er det hele værd – i hvert fald ,hvis man som jeg, er vandt til at løbe rundt med halsbetændelseslignende symptomer 5 måneder om året.

Jeg har ikke overblik over, hvor mange gange jeg undervejs var på Internettet og søge efter svar på, om dette og hint var normalt, forventeligt osv når man skulle have fjernet mandler. Forhåbentlig kan dette indlæg give svar på en række frustrationsspørgsmål for kommende patienter.

Held og lykke til dig, og smid gerne en kommentar til indlægget, hvis du har kunnet bruge det til noget. Åh Og nej, jeg er ikke interesseret i ynke-kommentarer – de bliver slettet.

Dag #0, før operationen, tid til at få fjernet mandler

Jeg var indkaldt til operation kl. 11:00 til at få fjernet mandler, og mødte troligt til tiden, fastende og klar til nærmest at gå direkte på operationsstuen, men akutte operationer havde skubbet til tidsplanen, og ventetiden hed derfor 2-3 timer. Fint nok, jeg havde en bog med, så tiden forløb rimeligt.

Få fjernet mandler
Få fjernet mandler: Hvor sidder mandlerne henne?

Ved 12-tiden henvender sygeplejersken sig til mig, og beder mig sluge to Pinex (500mg paracetamol pr. stk.). Nu forstår jeg ikke hvad sådanne hovedpinetabletter skal gøre godt for ved operationer, men det er åbenbart helt normalt før enhver operation, om man skal have fjernet mandler eller ej.

Ved 13:20-tiden blev jeg kørt til operationsstuen. Personalet var i et vældigt humør, og vi fik sludret og pladret inden narkosen trådte ind, og væk var jeg. Og nu skulle vi i gang, tid til at få fjernet mandler!

 

Dag #1, efter operationen, hvor jeg fik fjernet mandler

Jeg vågnede op på opvågningsstuen og blev forholdsvist hurtigt klar i hovedet. Præcist hvad der skete var jeg nok alligevel for groggy til at huske, men jeg røg retur til sengeafdelingen inden længe, og der gik det op for mig efter at have fået fjernet mandler, at halsen føltes sammensnørret, som en almindelig gang “ondt i halsen”, dog suppleret med generel ømhed i hele svælget og halsen, samt i tungen. Min balance var heller ikke til at prale af. Smerterne var dog ret begrænsede. Overnatning skulle foregå på hospitalet.

Dagens mad & medicin

Dagens medicin: 2 stk. pinex af 500 mg til aften og nat; 1 stk. Bonyl af 500 mg (Naproxen) til aften.

Dagens mad: Jeg fik noget afkølet kartoffelmos med afkølet persillesovs. Det gik rimeligt med at få det ned, men den efterfølgende citronfromage var fantastisk at få i halsen. Kølende, lindrende og nem at sluge. Dem fik jeg 3-4 stykker af i løbet af aftenen. Desuden en skive hvidt blødt franskbrød uden skorper. Sygeplejerskerne anbefalede nutella, da det skulle virke lidt smørrende gennem halsen, men jeg valgte honning, da min erfaring fortæller, at det kan virke lettere bedøvende på halsirritation, så selvfølgelig kunne det da klare eftervirkningerne efter at jeg fik fjernet mandler.

Jeg havde lidt svært ved at sove om natten, nok dels som følge af ubehaget i halsen, og dels som følge af min room-mate på hospitalet, som flere gange måtte have diverse assistance fra sygeplejerskerne.

Dag #2, fredag d. 5. oktober 2012

Vågnede træt og uudhvilet, men meget ivrig efter at komme hjem. Lægen kiggede forbi ved 10:00-tiden, kiggede i halsen, og vi talte kort. Intet usædvanligt at se, og vi snakkede blandt andet længden på sygemelding. Jeg har et arbejde, hvor der kan forekomme massiv fysisk aktivitet, så derfor var han skeptisk overfor, om 2 uger var tilstrækkeligt sygemelding (de anbefaler 4 uger før man påbegynder reel fysisk træning, når man har fået fjernet mandler, uanset hvordan operationen er gået).

Jeg havde stadig ømhed i halsen efter at have fået fjernet mandler, og især når jeg skulle synke drikkevarer gjorde det temmeligt ondt i halsen, så jeg fik nok ikke helt drukket tilstrækkeligt.

Dagen gik ellers ret stille for sig, og jeg lå meget på sofaen foran tv’et.

Dagens mad & medicin

Dagens mad: aftensmaden var igen kartoffelmos med noget paneret fisk (hvor jeg pillede paneringen af).

Dagens medicin: 2 stk. pinex af 500 mg til morgen, middag, aften og nat; 1 stk. Bonyl af 500 mg (Naproxen) til morgen og aften.

Dag #3, lørdag d. 6. oktober 2012

Lørdag foregik på sofaen med en dyne og tv’et. Manglende energi, tiltagende smerter, i perioder meget voldsomme. Ikke ret meget mad, og kun meget få udtalte ord. Udover smerter og irriteret hals kunne jeg ikke mærke, at jeg havde fået fjernet mandler. 

Dagens mad: Yoghurt, hvidt brød uden skorpe, pasta

Dagens medicin: 2 stk. pinex af 500 mg til morgen, middag, aften og nat; 1 stk. Bonyl af 500 mg (Naproxen) til morgen og aften.

Dag #4 efter at have fået fjernet mandler, søndag d. 7. oktober 2012

Dagen i dag mindede meget om lørdag, dog igen med flere smerter, mindre energi og en følelse af, at det hele var ret uoverskueligt.

Dagens mad: Yoghurt, hvidt brød uden skorpe, pasta

Dagens medicin: 2 stk. pinex af 500 mg til morgen, middag, aften og nat; 1 stk. Bonyl af 500 mg (Naproxen) til morgen og aften.

Dag #5, mandag d. 8. oktober 2012

Smerterne er stadig svært tiltagende, og min tålmodighed er tilsvarende faldende. Synes forløbet efter at have fået fjernet mandler er uoverskueligt, jeg er konstant sulten og kæmper for at få indtaget lidt, men hver mundfuld gør afsindigt ondt i ørerne.

Medicin
Medicin, blanding af forskellige præparater

Svære smerter

Ved 18-tiden ringede jeg til hospitalet. Min tålmodighed var opbrugt, og jeg var klar til at tigge om hjælp. Det var dog ikke nødvendigt for heldigvis eller desværre meddelte den søde sygeplejerske, at det ikke var helt unormalt med de mange smerter, og anbefale at jeg kunne få enten Dolol/Tradolan/Mandolgin (3 forskellige navne på samme præperat), eller oxynorm. Dolol havde jeg taget en af fra morgenstunden, da jeg i forvejen fra tid til anden bruger det af andre årsager udover at få fjernet mandler, og den kunne jeg meddele hende ikke havde nogen effekt for mig. Hun fik derfor en læge til at indtelefonere en recept til mig på et døgnapotek, og så måtte jeg i gang med Oxynorm. Oxynorm er et meget kraftigt morfin-lignende præperat, som kan være meget afhængighedsskabende såvel psykisk som fysisk, så det skal bruges med absolut varsomhed.

Sygeplejersken fortalte endvidere, at det mest sandsynligt var manglende brug af halsmuskulaturen, der satte sig som smerter op i kæben og videre i øret. Den udtalelse vender vi lige tilbage til…

Den første Oxynorm gav mig 4-5 timers total afslapning næsten uden smerter, men samtidig bliver man lidt små-skæv af de her piller, så bivirkningerne var ikke til at komme uden om.

Dagens mad & medicin

Dagens mad: Yoghurt til morgenmad, blødt hvidt brød til frokost (fik dog ikke ret meget ned), og en smule pasta til aften. Desuden nogle is, og noget kakaobudding.

Dagens medicin: 2 stk. 500 mg. paracetamol morgen, middag, aften, nat; 1 stk. Bonyl 500 mg morgen og aften, 1 stk Dolol 50 mg. morgen, 1 stk Oxynorm 5 mg. nat.

Dag #6, tirsdag d. 9. oktober 2012. Måske har jeg fortrudt, at jeg fik fjernet mandler…

Sikke en skod-dag! Jeg tog Oxynorm tabletterne 4 gange i løbet af dagen, hver gang med svimmelhed, kvalme og ubehag til følge (normale bivirkninger), men omvendt tog de i 3-4 timer ad gangen toppen af smerterne. Er dog ikke imponeret over virkningen!

Madindtaget har været yderst begrænset. Sulten er voldsom, men smerterne modarbejder lysten til at spise. Det bekymrer mig! Jeg kan SLET ikke få drikkevarer ned. Det gør simpelthen for ondt.

Dag #7, onsdag d. 10. oktober 2012. HVORFOR fik jeg dog fjernet mandler?

I dag var en yderst ubehagelig dag. Smerterne i ørerne bliver ikke dækket hele tiden af Oxynorm-tabletterne. Der skal være 6 timer mellem jeg tager dem, men de har kun en reel virkningstid hos mig på 3-4 timer. Der er derfor nogle ret modbydelige timer imellem. Når pillerne virker har jeg det ret ok, og får en smule frisk luft og får bevæget mig lidt, men i smerteperioderne ligger jeg helt stille med hovedet på en pude, og en dyne over den andet øre. Laver jævnligt undertryk i ørerne for at lette trykket en smule.

Tog mig selv i et par gange at slå mig selv meget hårdt med knytnæve i låret for at glemme smerten i ørerne. Forventer absolut blå mærker! Alt dette for at få fjernet mandler..?

Var i øvrigt på vægten i dag. Har tabt cirka 6 kg. på de først syv dage. Nok ikke det sundeste vægttab.

Hvis det virker…

Vingummibamser kan være vejen frem mod øre-smerter efter at få fjernet mandler
Vingummibamser kan være vejen frem mod øre-smerter efter at få fjernet mandler

Var en smut i kiosken efter et par småting, og kom til at tænke på sygeplejerskens udtalelse mandag aften. “Manglende brug af halsmuskulatur og kæbemuskler giver smerter i ørerne”. Jeg købte derfor en pose vingummi i en tosset idé om, at de måske skulle være nemme at sluge og om ikke andet kunne give en masse tyggetid. Det var faktisk slet ikke nogen dum idé. Når de er tygget grundigt små, så er de ret nemme at sluge, så det er kun når smerterne topper, at jeg ikke kan få dem ned – og tyggetid giver de absolut. Om det hjælper ved jeg til gengæld ikke. Og der er ikke noget syndeligt næring i dem. Men at få fjernet mandler kunne måske give et argument for at spise snolder.

Dagens mad & medicin

Dagens mad: Fik ikke noget at spise til morgen, og ej heller at drikke. Smerterne var simpelthen for voldsomme, og de bliver mangedobblet når jeg synker. Sov on/off helt til middagstid. Til frokost fik jeg en portion yoghurt uden klumper, og til aften båndpasta med sovs og fiskepinde. Paneringen blev ikke pillet af i dag, og jeg fik trods alt en halv-fornuftig portion ned. Henad aftenen et par vingummier.

Dagens medicin: 2 stk. 500 mg. paracetamol morgen, middag, aften, nat; 1 stk. Bonyl 500 mg morgen og aften, 1 stk Oxynorm 5 mg. morgen, middag, aften og nat.

Dag #8, torsdag d. 11. oktober 2012

Vågnede omkring kl. 4:15 med en meget massive smerte i ørerne. Lå i knap halvanden time og nærmest vred mig i smerte, lavede løbende undertryk i ørerne (gav kortvarrig lettere lindring), og ellers bare ventede på, at jeg måtte tage smertestillende igen.

En halv times tid efter pillerne var indtaget, var øresmerterne næsten væk, men halsen var her til morgen meget ru og medtaget. Tror jeg snakkede for meget og for højt i går. Energiniveauet var i et par timer ret fornuftigt.

Dagen igennem har der været perioder med meget massive øresmerter, men jeg er blevet meget opmærksom på at tage pillerne på de nøjagtige tidspunkter, og i øvrigt kun spise og drikke på de tidspunkter, hvor jeg ved at pillerne er mest effektive. Lidt snyd måske, men det gør lidt forskel. Det er dog lovligt at snyde efter at få fjernet mandler!

Dagens mad & medicin

Dagens mad: Startede dagen med nogle sodavandsis fordi halsen rigtigt kradsede. Tror jeg må forvente de første sår snart falder af. Første rigtige mad var midt på eftermiddagen i form af yoghurt, og til aften fik jeg en lille portion pasta med sovs og en halv kogt pølse.

Dagens medicin: 2 stk. 500 mg. paracetamol morgen, middag, aften, nat; 1 stk. Bonyl 500 mg morgen og aften, 1 stk Oxynorm 5 mg. morgen, middag, aften og nat. Desuden tog jeg en dolol 50 mg. midt på eftermiddagen.

Jeg havde en forventning om, at smerterne ville være aftagende i dag. Jeg blev skuffet ! Meget skuffet! Jeg var her meget frustreret over, at få fjernet mandler. Hvad godt skulle der nogensinde komme af det…

Dag #9, fredag d. 12. oktober 2012

Vågnede igen ved knap 5-tiden med ondt i ører og hals, og tog derfor smertestillende. Da jeg stod op kl. 07:00 var stemmen helt væk, og halsen gjorde ret ondt. Natten over er jeg blevet meget snottet, så det har selvfølgelig en indflydelse. Det er dog som om smerterne i ørerne er lige knap så voldsomme og i hvert fald hurtigere kan dulmes. Det giver mig lidt håb om, at det hele er ved at vende. Ømheden i halsen vælger jeg at tilskrive en kombination af en forkølelse og at sårene jo så småt falder af.

Jeg havde i øvrigt absolut ingen stemme da jeg stod op… Den kom dog igen i løbet af 15-20 minutter.

Dagen igennem har øre-smerterne været tilbagevendende når det smertestillende medicin har været aftagende, dog har det generelt været hurtigere overstået end de foregående dage, omend smerten er nogenlunde lige så kraftig.

Jeg har også været ude og bruge lidt energi i dag, gået en tur på cirka 5 kilometer, men naturligvis som henvist af lægerne uden væsentlig forøgelse af blodtryk og puls.

Halsen har været mere opmærksomhedskrævende i dag, muligvis fordi smerterne i ørerne ikke har været det. Derfor har jeg spist mere is end de foregående dage.

Dagens mad & medicin

Dagens mad: Jeg havde i går besluttet, at dagen i dag skulle bruges til et lille eksperiment. Vi fik derfor pizza til aftensmad. Alt blev omhyggeligt tygget, så der ikke var skarpe kanter og store stykker, men så gik det også ok at få den ned. Vi går derfor over til “normal” aftensmad fra nu af.

Morgenmad blev det ikke til, da vores datter holdt mig vågen det meste af natten, så jeg i stedet sov hele formiddagen. Frokosten kom jeg for sent op til, så den endte jeg med at springe over. Med andre ord, endnu en usund dag, men for en gangs skyld ikke så meget fordi jeg havde fået fjernet mandler.

Dagens medicin: 2 stk. 500 mg. paracetamol morgen, middag, aften, nat; 1 stk. Bonyl 500 mg morgen og aften, 1 stk Oxynorm 5 mg. morgen, middag, aften og nat.

Dag #10, lørdag d. 13. oktober 2012 – Dag #14, onsdag d. 17. oktober 2012

Som nævnt på dag #9, så forsøgte jeg at kører standard-kost fra dag #10. Dagene #10-14 er beskrevet samlet, da de mindede meget om hinanden.

Smerterne aftog markant på dag #9 og endnu mere i de følgende dage, så jeg var stort set smertefri på dag #14. Det var første reelle lyspunkt efter at få fjernet mandler. Det passede også rigtigt fint med, at jeg løb tør for Oxynorm på dag #10 og Bonyl på dag #13.

Maden var forholdsvis normal, omend der gik nogle dage før jeg spiste normale mængder, og søvn-mængden og kvaliteten varierede en hel del i den følgende uges tid.

En måned senere

Smerterne er væk, søvnen er normaliseret, og jeg tænker meget lidt på perioden med smerterne. Jeg har været igennem den første forkølelsestur, der typisk ville have givet anledning til en halsbetændelseslignende periode, men det er gået meget nemmere end før jeg fik fjernet mandler. Stadig lidt ubehag i halsen nogle dage, men sjældent mere end en kop varm te med honning kan tage.

Når jeg ser tilbage på perioden umiddelbart efter operationen, så var det en meget hård omgang at komme igennem, og jeg er ikke sikker på, om jeg havde gennemført operationen og få fjernet mandler, hvis jeg havde vidst hvad der kunne medfølge. Omvendt glæder jeg mig i dag over at slippe for halsbetændelse, og samtidig sætter maden sig ikke hele tiden fast i mandlerne.

Min kone har endvidere bemærket at min snorken er forsvundet, og den dårlige ånde er væsentligt reduceret. Jeg selv gen-opdagede for nyligt mine smagsløg, og kan meget nemmere adskille de forskellige smagsnuancer i maden.

Alt i alt på langt sigt har jeg ikke fortrudt operationen. Jeg har ikke fortrudt at få fjernet mandler. Bare det at min snorken er væk og smagsløgene forstærkede er det hele værd, men tanken om at slippe for halsbetændelserne kan jeg nu også ret godt lide.

Mit råd til kommende patienter

Overvej seriøst om du vil stå det her igennem!

Det ER en tidsbegrænset periode, men den kan være hård og vanskelig at komme igennem.

Vent ikke til smerterne har været ulidelige i flere dage før du spørger om hjælp i form af smertestillende, men omvendt, hop heller ikke på så kraftig medicin som Oxynorm, hvis du reelt kan undvære det. Oxynorm er vanedannende, og jeg havde nogle abstinenser i et par døgn efter at have stoppet med dem.

Men   S K R I V   E N D E L I G   E N   B E S K E D   herunder

Slutnote – redigeret

Siden er blevet flyttet til et nyt webhotel, og kommentarerne måtte kopieres en-til-en. Derfor er datoerne ikke korrekte, Jeg beklager dette, indlæggende strækker sig pænt over perioden siden jeg skrev indlægget.

Ærlig og personlig provo-debattør med holdning og engagement. Dybe emner, der ofte udfordrer tabu belagte emner. En vidensbegærlig og struktureret mand, der som udgangspunkt behandler alle med respekt - med mindre det tjener et højere og vigtigere mål.

149 Tanker om “Få fjernet mandler – hvad sker der derefter?”

 • Hej Jesper.
  Først og fremmest vil jeg sige tusinde tak for et informativ indlæg du har skrevet, ang. din mandel operation. Så fedt at kunne læse et fornuftigt perspktiv på det med at få fjernet mandler. Jeg er selv i gang med mit mandel smerte helvede. 🙁 Så mega hårdt at gå igennem, og det skal siges at jeg var meget i tvivl, inden jeg lod mig kaste under kniven. Jeg var flere gange på nettet for at finde beretninger om hvordan og hvorledes det ville være. Og havde hele tiden i baghovedet at en eller anden ville skrive at det ville være ingenting. Hmm…. Det man kunne læse var at folk hellere vil have deres ben amputeret med en rusten sav osv. end at gå igennem en mandel operation igen….. Endelig fandt jeg din side og super fedt du har beskrevet den ærligt. Tak:) Selvom det du skriver ikke lyder som en tivoli tur, så kan man læse at det bliver godt i sidste ende.
  Så hvorfor jeg egentlig skriver til dig er nok fordi, at det har hjulpet mig at læse om de samme smerter, og at der er lys forude. Jeg er selv på dag 7, så jeg ser frem til ordentligt nattesøvn og at kunne spise igen. For som du skriver, hvor er man bare sulten. Endnu engang fedt, du har gidet at skrive om det. Venlig hilsen Anna.

 • Dit indlæg her har også hjulpet mig rigtigt meget sidder nu på dag 12 har en smule gener ved at spise men kan IKKE vemte på en stor lækker steak med bacon osv kød har jeg virkeligt savnet
  Har på ingen tidspunkt kunnet få yoghurt ned det for Mig var værre end sandpapir så blødtoast for mig var overraskende nok løsningen

  Nu er mit spørgsmål gabte du meget fra ca dag 9 og frem?

 • Hej Anna og Nickie Marie.

  Jeg er glad for at mit indlæg har været jer til gavn.

  Nickie Marie, jeg gabte rigtigt meget, vist nok i hele perioden. Jeg tror det udløses af sårene, som irriterer halsen, og at det dermed er halsens måde at holde sig lidt smidig på. Når du nu kan spise blødt brød, så prøv delvist afkølet pasta med noget delvist kølet sovs. Det kan måske også være en løsning for dig. Pastaen skal koge en anelse mere end normalt, så du er sikker på at den er blød – og endeligt ikke fuldkornspasta…

  Venlig hilsen

  Jesper

  • Hej Jeg
   Jeg siger tak for rådet, vil prøve med lidt pasta her senere idag 🙂
   Spurgte til gaben fordi jeg oplever at jeg derfor små bløder pga sårene bliver strakt så meget ud at de går op for mig. Så ville vide om var helt normal at gabe så meget

  • 1000 tak for indslaget. Jeg sidder nu på 5 dagen og kæmper nøjagtigt som beskrevet.
   Har undgået morfinen (kan ikke tåle den) men tager mine smertestillende hver 5 time istedet for hver 6. Men stadig meget ondt. Ud over mandlerne har de taget klippe/ vævs prøver af tungen. Så den er mega hævet og blå. (Desværre er dette indgreb gr. Cancer)
   Men jeg vil være positiv og komme ud på den anden side, 52 år er sgu ingen alder.
   Men tak det har hjulpet meget at læse dette og at der er lys forude.

 • Hvor et det vild at læse din beretning. Det er mit liv
  beskrevet de sidste ti dage. Det har virkelig ikke været sjovt. Men
  hvor det rart at læse at det er meget normalt at have så ondt
  efterfølgende. Jeg er på dag 10 nu efter min operation og jeg
  indtager fortsat kun yoghurt. Smerterne er dog aftagende. De værste
  smerter nu er i mit ene øre. Men meget informerende at læse din
  beretning. Hilsen Gitte

 • Jeg vil også lige sige mange tak for dit indlæg. Har
  febrilsk søgt nettet for information. Er på dag 7 efter operationen
  og har haft frygtelig ondt de sidste par dage, meget værre end de
  første 3, så det er jo helt betryggende, at andre har haft det lige
  sådan. Nattesøvnen er en by i Rusland og den smerte jeg vågner op i
  – Åhh det er næsten ikke til at bære at skulle op til endnu en dag
  i smertehelved! Har hæftet mig ved at du på 9. dagen fik det lidt
  bedre, så håber og tror at jeg snart er ved at være ude på den
  anden side… Hilsen Karina

 • Hej Jesper. Tak for din fine beretning, som jeg helt ved et
  tilfælde stødte på. God læsning, som jeg tror kan være rigtig
  informativ for mange der står over for at skulle samme forløb
  igennem. Jeg vil dog gerne lige komme med et par input, som måske
  kan være til gavn for andre også. (På forhånd undskyld hvis det
  bliver et halvlangt indlæg) Jeg har selv lige fået fjernet mine
  mandler ( 20 dage siden). De blev ikke fjernet ved planlagt
  operation, men som følge af en kraftig skreptokok halsbetændelse,
  som resulterede i en genstridig halsbyld. Halsbylden truede med at
  aflukke for mine luftveje (De tømte den flere gange a 8-10 ml hver
  gang!), samt at infektionen var faretruende tæt på at sprede sig
  til lunger, blod m.m. Jeg var derfor indlagt i 5 dage, før de måtte
  opgive at få has på bylden og derfor blev akut operation min
  løsning. Mit forløb ligner på mange punkter dit, i forhold til
  smerter/problemer med at spise osv. Jeg var dog i voldsomme smerter
  allerede fra ved opvågningen af narkosen. Jeg VAR blevet godt
  informeret af flere læger om at det ville komme til at gøre ONDT,
  og i lang tid efter. Så jeg var lissom’ indstillet på den del. Men
  jeg synes, nu her 20 dage efter hvor jeg endelig er helt på toppen
  igen, at jeg manglede lidt info omkring øresmerterne som du så fint
  beskriver. For føj for pokker. Et er man mere eller mindre er et
  stort åbent sår i halsen – det vidste man jo, men noget andet er at
  komme i en kraftig mellemørebetændelses-lignende tilstand også. De
  fleste ved nok hvor smertefuldt det i sig selv er. Så dét oven i
  hatten sammen med alle de fysiske gener ved en halsoperation er
  altså ikke sjov. Jeg var selv på morfin indtil 10.dagen. Jeg har
  dog et lille råd jeg gerne vil give videre til folk som står over
  for en lignende kommende operation. Få den pågældende læge/læger
  til at ordinere en recept på “Ernæringsdrikke”. Det er små
  mælkelignende/milkshakes agtige flydende måltider. De indeholder op
  til 400 kalorier pr drik (200 ml) og er rigtig gode hvis man, som
  jeg, ikke kunne indtage fast føde får omkring 7-8 dagen. Og de fås
  i et hav af smagsvarianter. De slår selvfølgelig ikke en saftig rød
  bøf med bearnaise, men når man er ved at krepere af sult så er de
  altså ganske fornuftige. De kan stå alene som føde hvis man drikker
  3-4 stykker om dagen. Men da de er dyre (ca 90 kr for 4 stk) så bed
  om en recept på dem. Recepten giver 60% tilskud. Jeg fik desuden
  lige som dig, en ordentlig forkølelse oven i hatten en uge efter.
  Uf, det hjælper altså ikke med en god gang snot og hoste oven i
  ophelingsfasen. Typisk! Alt i alt, tak for en fin beretning. Det er
  rart her efterfølgende at læse at det ikke blot var mig der var
  “pivet” Tak for god informativ læsning

 • Hej Jesper. Jeg er også rigtig glad for dit oplæg. Jeg har
  de sidste 3 år af mit liv været plaget af halsbetændelser og
  streptokok-infektioner i mandlerne. Fra da jeg var ca. 19 år
  gammel, idag er jeg 22, har jeg haft halsbetændelser eller
  halsbetændelse-lign. tilstande en 4-5 gange om året. Derudover har
  jeg psoriasis, hvilket går i udbrud hver gang jeg får
  halsbetændelse. Psoriasis og halsbetændelser er den værste
  kombination. Og nu sidder jeg her i min sommerferie og har
  halsbetændelse igen, for det er ikke engang en måned siden jeg
  havde det sidst. Ikke nok med at det er vildt ubehageligt, ingen
  søvn om natten, tør hoste, tør hals, ømme mandler, smerter, feber
  osv. så får jeg jo også psoriasisudbrud + mister nærmest min
  kondition hver gang. Nu gider jeg ikke mere. Min læge sagde til mig
  idag at man helst ikke fjerner voksnes mandler, men jeg er
  heldigvis blevet henvist til et hospital og nu håber jeg bare at
  det går hurtigt. Jeg har læst din beretning, og det lyder
  forfærdeligt, men hvis det hindrer fremtidige hals-infektioner og
  psoriasis-udbrud så er jeg villig. Dog er jeg lidt bekymret for
  hvordan jeg skal passe mit studie hvis jeg skal være medtaget i en
  hel måned. Jeg læser humanistisk informatik på 3. semester på
  Aalborg Universitet. Helbredet kommer vel først. Tak for dit
  indlæg. Ps. Har du bemærket om du har været mere modtagelig overfor
  andre sygdomme siden fjernelsen af dine mandler? For sidder noget
  af immunforsvaret ikke i mandlerne? Mvh. Trine

  • Hej Trine.

   Jeg har siden efteråret haft en alvorlig omgang sygdom. Det blev til en kombineret lunge- mellemøre og pandehulebetændelse, som ifølge lægen nok mest var stress relateret. Derudover er det ikke mit indtryk at jeg er blevet mere modtagelig. Jeg snotter meget i øjeblikket, men det er der andre logiske forklaringer på.

   Jeg håber du kommer mere skånsomt igennem eftervirkningerne af operationen, og at det gør noget ved dine sygdomme.

   I øvrigt, en læge fortalte mig sidste år, at den med at immunforsvarret sidder i mandlerne er noget fis.

   Hilsen Jesper

 • Jeg kan tilslutte mig alt hvad derver skrevet om smerter i
  forbindelse med at få fjernet mandler. Jeg er nu kommet igennem 6
  dages smertehelved, og det er ovenikøbet billigt sluppet i forhold
  til andre. Mit bidrag til nye patienter er at få den rigtige
  smertemedicin. For mit vedkommende var det Dolol 50 mg. 5-7 piller
  om dagen fjernede smerterne i ørerne og hvilken lettelse det
  var.

 • Hej René, Det skal i forlængelse af din kommentar og mit
  indlæg dog understreges at flere af de nævnte mediciner er
  afhængighedsskabende (Oxynorm og Dolol). De Bør derfor kun benyttes når det er NØDVENDIGT og efter lægens nøje foreskrifter.

  Hilsen Jesper

 • Hej! Sidder selv på min 10. dag efter operationen. Jeg har
  taget Ibumetiner 3x dagligt plus panodiler, og de har taget
  øresmerterne, plus dem i halsen.. Så man behøver ikke at kaste sig
  ud i de helt stærke piller for at kunne leve efter
  operationen.

 • Hej! Jeg fik fjernet mine i går – sikke et helved. Havde
  ret ondt og morfinen gjorte mig ret dårlig. Men i dag er jeg stort
  set smertefri, det eneste ubehag jeg har er min hævet tunge,
  følelsen af klumper i halsen, svimmelhed grundet ikke nok væske og
  ganske lidt ondt når jeg synker. Men jeg er forberedt på at
  smertehelvedet kan bryde løs før eller siden. Så jeg sørger for at
  snakke så lidt som muligt, og lave lige så lidt.. Jeg er spændt på
  de næste par dage!

 • Tak for dit indlæg, som jeg først læste, da jeg var i
  forløbet. Jeg er midaldrende, og mange har frarådet operation
  p.g.a. min alder. Jeg havde kronisk betændelse i mine mandler og
  dermed dårlig ånde. Jeg valgte operationen, og udover influenza
  lignende symptomer, træthed og kvalme de første 4 dage, og stærkere
  smerter et par gange i løbet af 5. og 6. døgn synes jeg ikke, det
  har været så slemt, som frygtet. Jeg var medicineret med Burana 400
  mg. hver 8. time og Pamol x 2 hver 6. time i 10 dage. Jeg spiste
  ikke meget is, havde det meget bedre med lun mad. Det tog lang tid
  at spise, men jeg tabte kun 1,5-2 kg. Efter første uge følte jeg
  mig pænt ovenpå, og drak min første kop kaffe med. jeg raskmeldte
  mig på 13. dagen. Det har desværre ikke helt elimineret den dårlige
  ånde, men hjulpet, og jeg håber, det kan blive bedre med
  tiden.

 • Hej Jesper og alle jer andre. Jeg har en forespørgsel til
  jer alle sammen. Først en stor tak til dig Jesper for din fine
  beskrivelse af dit forløb i forhold til helings-processen. Jeg er
  mor til en datter som på 26 år som skal opereres i den nærmeste
  fremtid. Jeg ville blive rigtig glad hvis nogen af jer vil være
  søde og fortælle om selve operationen. Fik i skrabet, skåret eller
  brændt mandlerne af? Jeg har set en udsendelse der handlede om, at
  de brændte mandlerne af, det skulle give mindre blødninger sår
  o.s.v. Det vil glæde mig meget hvis I vil fortælle lidt om selve
  operationen. Mvh Charlotte (den bekymret mor)

  • Hej Charlotte. Jeg fik fjernet en mandel på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg d. 13. 3. 2015. Den blev fjernet med radio-bølger – man gør næsten ikke andet i Danmark. Jeg er stadig sygemeldt. Men de smerter andre beskriver, kan jeg slet ikke genkende. Har bare fået et par Bonyl hver dag plus et par panodil. Jeg har lige fra starten spist normalt. Dvs. at jeg spiste et godt måltid inden det ekstra smertestilllende jeg havde fået ved afslutningen af narkosen var ophørt med at virke. Har spist frikadelle, medisterpølse, flæsketerninger osv.

 • Hej Charlotte.

  Dér kan jeg ganske enkelt ikke hjælpe. Jeg spurgte ikke til metoden og har derfor ikke den ønskede viden.

  Jesper

 • Puha Jesper! Det lyder som en forfærdelig omgang du var
  igennem. Jeg skal skal selv have fjernet mine mandler midt i
  december i år, så gruer lidt for det. Specielt når man læser dit
  indlæg omkring det. Jeg har døjet med hævede mandler i 5 år nu ca,
  er ofte tør og øm i halsen, hvilket gør at det føles som om jeg
  skal til at have influenza, bare uden feber. Når jeg endelig er
  “rigtig” influenza syg, hvilket jeg dog sjældent er, har jeg
  halsbetændelse et par gange efter hinanden, og det er ret voldsomt.
  Det er heldigvis 2 år siden nu, jeg sidst har været rigtig syg, men
  min læge og jeg er alligevel blevet enig om at jeg skal have dem
  fjernet, tildels fordi det generer mig meget at være øm og
  irriteret ret ofte. Det er vel bare noget der skal overståes.
  Hurtigt. /Julie

 • Fedt med en ordentlig beskrivelse af forløbet. Det er nu 12
  dage siden jeg fik fjernet mandler i en alder af 40 år. Har haft
  kronisk halsbetændelse i 9 måneder. Hvor min stemme desværre har
  svigtet og forsvundet. Det er lidt svært i. Mit job som pædagog.
  Jeg har været ind og ud af hospitalet i 3 mdr hvor at mine stemme
  læber ikke har ville samarbejde. Så jeg har haft store problemer
  med at trække vejret. Til sidst blev jeg lagt i narkose og fik
  taget 4 piopsier og fjernet en syste. Ventede 10 dage på svar om
  jeg havde kræft. På tiende dagen gode nyheder om det havde jeg
  Guskelov ikke. Og 11 dagen hvor sårene fra biopsierne dårlig er
  helet . Får akut fjernet mandlerne. Uuuuuuuuh det har været mega
  hårdt. Men er nu næsten ude på den anden side 🙂 Er startet på
  arbejde på halv tid. Da jeg har været meget syg og indlagt de
  sidste 3 mdr. Ellers minder forløbet med fjernelse af mandler meget
  dit. Hilsen birgitte

 • Har også desperat ledt om information på nettet, efter min
  14årige datters operation for 3uger siden. Det har også været en
  meget hård omgang, hvor det har været en kamp, at få hende til at
  spise bare lidt, hvilket har resulteret i et vægttab på 3 kg for
  min i forvejen meget spinkle pige. Hun har ikke smerter længere men
  klager over, at hun ikke synes, at maden smager af noget, hvilket
  betyder, at hun stadig ikke spiser ret meget. Har nogen af jer
  oplevet lign. Og i så fald, hvor længe har det varet.

 • Hej Birgitte

  Jeg tabte også en del kilo efter operationen, men min madglæde fik mig nok hurtigere på benene ift spisning.

  Jeg jan godt huske at der gik nogen tid før smagsløgene var optimale igen, så jeg kan skam godt forstå din datter. Jeg har endnu ikke hørt om nogen der ikke er kommet igennem forløbet men der ér ubehag og smerter forbundet med det. Jeg tænker at din datter nok skal spise igen og indtil da er det bedste du kan gøre at støtte hende ubetinget. Prøv dog af med forskellig mad, så skal det nok komme.

  God bedring til hende

  Jesper

 • Hej Jesper. Har læst om dine dage igen og igen og er super
  glad for dit beskrevne forløb. Jeg fik fjernet mine i mandags kl. 8
  og er meget overrasket over, hvor godt et forløb jeg har haft mig
  indtil nu. Jeg er 31 år og gik ind til det med den største skræk,
  da man jo altid hører om hvor slemt det er som voksen. Dit indlæg
  lød okay, så det kunne jeg nok også klare. Kl 14 mandag eftermiddag
  fik jeg en sandwich på hospitalet, et groft toastbrød med græskar
  kerner, skinke, ost og grønt, hvorefter jeg kiggede på lægen og
  spurgte om jeg ikke kunne få det paneret nu han var igang.
  Overraskende nok kunne jeg spise det, dog kun brødet og osten og
  uden skorper og kom hjem en time efter. Jeg har spist normalt alle
  dagene, og for at teste mig selv tog jeg lige lidt Kims chips på
  2.dagen, som også røg fint ned. Faktisk til min store skuffelse, da
  jeg har spist lidt ekstra godt op til, og regnede med at smide dem
  igen nu her. Nu er jeg så spændt på hvornår de muslinger i min mund
  vil forsvinde, og om jeg får de nævnte øresmerter. Det er kun når
  jeg vågner om morgenen og venter på at pillerne virker, at jeg har
  ondt. Det er en meget brændende følelse, jeg nu hader helt vildt.
  Når jeg tager mine piller som jeg skal, er det ikke det store
  problem og jeg kan lege med ungerne som jeg vil, dog begrænset af
  ingen løft eller anstrengelser. Jeg tager pinex 4 gange om dagen og
  Burana 3 gange om dagen. Der er åbenbart meget stor forskel på
  forløbene, men mit de første 4 dage har ikke være værre end en
  halsbetændelse. Håber ikke jeg så går ned med flaget fra i morgen
  af 🙂 Havde du også sindsygt meget slim i halsen? Jeg går og hoster
  og rømmer mig meget af dagen, enten pga slim eller også fordi jeg
  synes der er noget i klemme. Det er faktisk min største gene, for
  man ville jo ønske man bare kune hoste igennem og få det op, men
  det tør jeg jo ikke. Mvh Pia

  • Hej Pia. Jeg er nu på 4. dagen og mit forløb har hidtil været til at overskue, men frygter som du gjorde at smerterne de kommende dage forværres. Hvad var dine erfaringer?
   VH en meget bekymrende 19 årig pige

 • Hej. Fik mine mandler fjernet d. 10 februar, dvs, jeg er 10 dage henne i forløbet. Vil bare lige høre, hvornår det gule nede i jers hals forsvinder, det gule må jo være skorperne? På hvilken dag faldt de af?
  Jeg har det fysisk godt, dog lidt smerter om morgenen stadig, og lidt hen ad dagen, men hvornår erklærer i jer rask, hvornår må man alle de samme ting igen, drikke alkohol, spise normalt, alt det andet? Håber i svarer 🙂

 • Hej Jesper
  Rart endelig at kunne læse lidt ordentlig omkring det at få fjernet mandler. Jeg fik mine fjernet i mandags, og hold da op det er noget af en prøvelse. Jeg var forberedt på smerter, men havde ikke regnet med at det ville være i sådan en grad.
  To store sår i halsen (ekstra brændt fordi jeg blødte meget), sår hele vejen rundt i munden, sår på tungen og en tunge der er næsten dobbelt størrelse, samt en hævet drøbel der spærrer for alt nedgang af mad.

  Jeg lever på yoghurt, sodavandsis og drikke cultura…..har idag forsøgt mig med en tynd portion havregrød med lidt smør i, for at få bare et eller andet mad.
  Men med 5-7 gange halsbetændelse om året siden jeg var 6-7 år, var det ved at være tiden og få dem fjernet. Og selvom det er helvede lige nu, håber jeg meget på, at det kommer til at gi pote i sidste ende….

 • Hej Jesper.
  Endelig har jeg fundet en beskrivelse, hvad der sker ved fjernelse af halsmandlerne og efterfølgende forholdsregler, smertehelvede og indtagelse af mad og drikke.
  Tak for dit indlæg, som jeg har læst med stor interesse.
  Tak for at dele din viden med alle vi andre der skal igennem en operation eller dem som har gennemgået den og selv må høste deres egne erfaringer.

 • Tak for et super indlæg. Jeg ville ønske jeg havde læst det noget før.
  Jeg har haft rigtig svære smerter som bare tiltog de første 5 dage. På operationsdagen havde de svært ved at smertedække mig også med morfin. De følgende dage blev det værre og værre. 2 dage efter troede jeg at jeg skulle dø så ondt havde jeg og morfinen synes jeg slet ikke virkede…. (Fik 1x ibumetin 400mg og 2 panodiler, 4 gange dagligt plus morfin 4 gange dagligt). Jeg kontaktede sygehuset og der var ikke noget at gøre udover jeg fik morfin med hjem til nogle flere dage. De sagde det toppede på 5. Dagen. Jeg var sønderknust over at det skulle blive værre endnu.
  Det blev det også… Jeg spiste vildt mange is og isterninger hele tiden.
  Jeg oplevede en ond cirkel af at pillerne ikke virkede fordi jeg ikke fik noget mad i maven og når de ikke virkede så fik jeg heller ikke så meget at spise… Jeg fik det stille og roligt brudt så smerterne aftog lidt. Jeg lagde morfinen på hylden på 8 dagen.
  Da skorperne begyndte at løsne sig på ca 8. Dagen følte jeg de sad i vejen og kildede bræk-refleksen så den ene dag kastede jeg op. Mit slim var tykt og svært at synke. Nu her 12 dage efter har jeg stadig smerter og skorperne sidder der endnu. Jeg tager stadig ibumetin og pamol. Planen er at jeg skal starte på arbejde imorgen, men det tror jeg ikke jeg er klar til. Har et job hvor jeg skal tale meget…
  Jeg gad godt vide hvornår de skorper falder af….
  Jeg oplevede også at jeg gabte meget… Og havde svært ved at kvæle en bøvs 🙂 hæs stemme og irritations hoste. Min tunge føles ru og irriteret.
  Jeg har også været fysisk træt.
  Jeg tabte mig overhovedet ikke… Nok pga alle de sodavandsis 🙂
  Jeg vidste helt klart ikke hvad jeg gik ind til… Jeg havde ikke drømt om at det var så smertefuldt trods advarsler !! TÆNK jer godt om.

  Mvh

 • Hej Jesper!
  Tak for et super indlæg! Jeg har brugt den meget her op til jeg skulle have fjernet mandlerne, for at få en ide om hvor mange smerter jeg ville få.
  Jeg ligger nu på 5 dagen, og er ved godt mod! – Jeg havde frygtet det værste, men jeg må nok indrømme at jeg blev overrasket over at mit forløb ikke har været så slemt som jeg troede.
  Det værste for mig, var dog da jeg vågende efter operationen (som gik godt!) men med det resultat at jeg ikke kunne tåle narkosen. Dette gav mig en forkert hjerterytme, udslet, apnø, og opkast 🙁
  Men her på 5 dagen synes jeg det går fremad, jeg kan få det meste bløde man ned, og for også drukket en masse koldt vand. Jeg tager pamol 4 gange dagligt, og iprufen 3 gange dagligt, og det tager de fleste smerter. Jeg tror forløbende er enormt forskellige! Men jeg er også kun 21, og de siger jo at jo yngre man er, jo nemmere heler man, så mon ikke jeg har en lille fordel der 😉
  Men tak for et super indlæg!

 • Dejligt at læse lidt her på siden…. Står og skal til at opereres den 13 august efter mange gange halsbetændelser og byld…. håber det går ok;O)

 • Tak for indlægget.
  Jeg går nu og venter på en indkaldelse fra køge sygehus. Hvor længe gik der før du blev indkaldt til operation og forundersøgelse? og er det normalt man er indlagt til overnatning?

 • Hejsa!
  Tusin tak for et opslag med godt indhold!
  Jeg er en fyr på 20 år der har fået fjernet mandler, og ligger syg på dag7!
  Hold nu kæft hvor gør det ondt! Smerter i ørene og halsen.
  Får intet at spise eller drikke. Jeg håber snart det går over, er jo trods alt halvvejs! Jeg lyver ikke når jeg skriver, ar det er de værste smerter jeg har haft i hele mit liv! Men hold nu kæft hvor er jeg tørstig og sulten!
  Sidder med tankerne i hovedet, Hmm “prøv at tænk om 2 ugers tid kan jeg spise alt igen. Jeg skal både have Nachos, pommes frittes, jeg skal have så meget at spise og drikke.
  PS med erfaring kan jeg sige, PAS PÅ MED AT DRIKKE SoDAVAND, kuldioxiden kan gøre at såret springer op. Nå nu er det vidst til til noget morfin Fu#k det dunker i ørene!
  Til jer andre patienter der overvejer denne operation, vær forberedt på et langvarig smertehelvede. Men i sidste ende giver det vel pote?

  • Jeg er på 10 dagen og det er det værste ! Jeg beder ikke om andet end en god natte søvn hvor jeg ikke vågner hele tiden og skal hamre min knytnæve ned i låret begrund af smerterne ( forventer blå mærker ! )
   Og hvor jeg kan nyde et glas dejlig kold vand med isterninger uden at jeg skal sidde og vride mig i smerte hver gang jeg drikker og spiser !
   Det kræver tålmodighed og koncentration og man skal VIRKELIG overveje om det er det værd inden man bestiller tid !
   Puha ! Det værste er at man er skide sulten , tørstig og træt ! Man vil bare gerne sove men smerterne holder en vågen ! Man vil gerne spise og drikke men så føltes det bare som om at der er en som river et stykke at såret af fra mandlerne !
   Jeg ved ikke med jer andre men ved mig vågner jeg op 2 timer ca. efter jeg har taget pillerne og sveder helt vildt lidt som når man har mega feber og ligger under et tæppe ! Jeg går rundt i hele midt hus og har bare lyst til at skrige men det kan jeg ikke !
   Nogen som har gode råd ? 🙁

  • Hej anno
   Jeg fik fjernet mine mandler i mandags (8 dage siden) og har læst og læst omkring hvad jeg må og ikke må spise og fandt godt ud af at man ikke må drikker sodavand netop fordi det kan løsne sårskorperne.
   Og nu ved jeg godt det er godt et års tid siden du blev opereret, men de siger jo kun at 14 dage er de dage hvor smerterne er værst og man skal sygemelde sig 10-14 dage. Men de siger også at man kan have gener i halsen i op til et halvt år efter operationen.
   Hvordan går det med dig nu? Og hvor længe gik der før du fik det 99% bedre, og kunne spise og drikke normalt?

   Mvh. Pernille

 • Hej

  Selvom dit indlæg er et par år gammelt, så er det stadig til stor nytte.. Fik fjernet mine mandler D 4 sep 2014 og er 32 år. Ov min eneste kommentar til forløbet pt er AV FOR H******!!! Det trækker tænder ud, men trøster at vide at det går over. 🙂

  Din tekst rammer helt præcist og det er fint at læse med og vide hvad der ‘venter’.. Tak for det.

  Og så glæder jeg mig over, at jeg ikke skal lugte af død bæver ud af munden resten af livet. 😉

  Jeg vil give dig ret – man skal overveje operationen nøje inden, for smerterne er voldsomme..

  Man skal ikke undervurdere, at det ‘bare’ er 2 små klumper der skal fjernes.. 🙂

  Vh Marianne

 • Hej Jesper tak for dit indlæg 🙂 først vil jeg sige, at hvis jeg havde vidst hvilket forløb jeg skulle igennem, ville jeg ikke have gjort det. For det første kan jeg ikke tåle narkose, jeg kaster voldsomt op når jeg vågner, og det fortalte jeg selvfølgelig lægen, så jeg fik kvalmestillende piller inden operation… desværre hjalp det ikke, så lige efter sådan en operation og så opkast, det var ubeskriveligt smertefuldt… jeg fik allerede morfin fra dag 1 af som jeg kunne tage til natten. efter tre dage kastede jeg op igen efter at spise yoghurt, og så sprang det op…. afsted med mig…. i dag er der gået 10 dage, jeg lider stadig af følelsen med mellemøres betændelse, og kan kun spise blødkogt æg og drikke vand. smerterne i halsen er bedre, men den venstre side er længere tid om at hele. men når nu det er sagt, så glæder mig til at jeg ikke skal være syg hele tiden, og at min snorken stopper, det er nemlig blevet værre det sidste års tid, og er bestemt ikke overvægtig 😉 tak for en god beskrivelse..

 • Hej alle
  Tak for rigtig god læsning. Jeg fik fjernet mine i tirsdags, det er fredag i dag og lægen sagde, at det topper med smerter her i weekenden.
  Jo, det gør ondt når jeg synker, men det er mine ører der er værst, for dælen hvor gør de ondt. Har ørevarmere på om dagen og dynen over øret (det ikke rammer puden) om natten. Jo det gør ondt at synke, men helt koldt vand og sodavandsis tager lige toppen. Jeg følger mine instruktioner med smertestillende, men tager dog 2 panodil og 600 mg ibumetin til natten, det holder smerterne nede, men jeg sover ikke optimalt.
  Som I andre skriver, rømmer jeg mig også og jeg får også hosteanfald, som jeg prøver at slå ned med at drikke vand, er så bange for, at det springer op..,
  Lever af sodavandsis, youghurt, vand, meget kogte pasta med masser af smeltet smør og meget kogte ris med masser af smør, skal prøve det med lidt koldt bearnaisesovs senere i dag, har læst en anden har skrevet, at det glider let ned, har lidt smag og mætter godt…
  Tak for gode input 🙂

  P.s. Hvad gjorde I ved Jeres ører??

 • Camilla i forhold til ørerne er der to muligheder: accepter smerterne i de dage det drejer sig om, eller få noget stærkere smertestillende. Hverken Panodil eller Ibumetin har nogen synderlig effekt på ørerne.

  Held og lykke, håber du kommer hurtigt igennem det.

  Jesper

 • Jeg er lige ved at gå til, så det bliver nok et kald til Lægevagten i morgen. Det gør så h……. ondt!!!
  Hvad fik I andre?

 • Hvis du ikke er vandt til stærk smertestillende vil jeg tro at de tilbyder dig Dolol, som er et fint præparat, ellers var det vist Oxynorm (meget stærkt!!)

 • Øv, halslægen siger, at jeg ikke kan få noget stærkere og vagtlægen vil ikke udlevere noget, de siger, at det er op til halslægen 🙁

 • Ring til den afdeling du var tilknyttet på hospitalet da du blev opereret. Vær stædig og gør dem det klart at du har meget store smerter. Det er nok vejen at gå

 • Det var hos en læge i deres praksis og har forsøgt ham. Nu har jeg slået smerterne ned, så må jeg se i morgen 🙁
  Tak for de gode råd 🙂

  Hvad begyndte I at spise efter operationen, jeg tænker i forhold til “rigtig” mad??

 • Hej Jesper, og øvrige evt.
  Tak for dine informationer omkring operatation af fjernelse af mandlerne! Lyder som en ordenlig omgang!
  Jeg bliver forhåbentligt en af dagene kaldt til undersøgelse på Køge – og vil dertil godt høre om dette:

  Hals læge meddeler mig – vi fjerner den ene mandel, da det er den der ikke falder til ro. De gener jeg render rundt med er følgende: svimmelhed og fornemmelse af feber i kroppen. Det har stået på i snart 2-3 mdr. Jeg er triatlet og bruger derfor min krop meget.
  Kan du genkende disse symptomer ?
  Jeg er meget i tvivl om det er svaret at fjerne den ene mandel – den lægger sig ikke til ro og er hævet gennem lang tid.

  Ser frem til at høre fra dig..
  Ivan

 • Ivan,
  Umiddelbart er der vel ikke stor forskel på de symptomer du beskriver og dem man oplever ved halsbetændelse.
  Derfor lyder det ikke helt urimeligt at antage at fjernelsen af mandler kan være løsningen.

  Jeg undrer mig dog over at de kun vil tage den ene…

  / Jesper

 • Hej alle 🙂

  Jeg har fået fjernet mine mandler for 6 dage siden, og nøj hvor har alle jeres indlæg hjulpet mig igennem dette smertehelvede!

  Jeg har dog et spørgsmål, måske et lidt pinligt et af slagsen… Jeg døjer simpelthen med den klammeste lugt i munden, det lugter virkelig råddent! Måske fordi sårene er ved at gå i forrådnelse? Har I andre døjet med det?

  Hilsen Cathrine

 • Kære Cathrine,

  Det er hverken pinligt eller usædvanligt. Lugtgener er naturligt forekommende, så glæd du dig bare til om en uges tid 😉

  Jesper

 • Skal på Køge på mandag og have fjernet mine mandler 🙂 Tak for super god læsning, havde dog ikke i min vildeste fantasi troet det ville være så slemt 🙂 Men lever af at tale, og mine utallige halsbetændelser sætter sig som svamp på mine stemmebånd, som gør jeg ikke kan passe mit job. Ser så absolut ikke frem til at blive opereret, og de gener der medfølger, men ser frem til at passe mit job fra nu af, da jeg ser mig selv som en af de heldige der har et job 🙂

 • Hej Jesper!
  Tak for din indlæg, og på alle de kommentarer du har fået, tyder det i hvert fald på, at det er noget der berører rigtig mange.
  Som jeg har forstået, er der et par måder, at fjerne mandlerne på.
  Den “gammeldags” metode med kniv, og Coblation-teknikken, hvor mandlerne fjernes med brug af radiobølger og varmt vand.
  Metoden skulle have et mindre smertefuldt efterforløb og en hurtigere heling af sårene.
  Nå, men kort fortalt er jeg 61 år, og har egentlig døjet med mandelproblemer hele livet.
  I 1970 fik jeg fjernet noget af mandlerne med en ambulant frysemetode, der dog senere er blevet taget af plakaten.
  Efterhånden er mandlerne vokset pga gentagne halsbetændelser. Så mere og mere har jeg problemer med vejrtrækning, dårlig ånde pga propper i lommer omkring og i mandlerne, snorkeproblemer pga manglende lufttilførsel gennem svælget, samt problemer med stemmen.
  Og jeg har overvejet en operation i de sidste 20 år, men nu er problemerne blevet så store, at jeg nok må til det.
  Var det Coblation-teknikken du fik, eller kniven?
  Det er i hvert fald godt at læse om jeres forskellige oplevelser med smerter og hvad I har gjort. Dog er det ikke alle indlæg, der lyder særlig muntre. Jeg skal i hvert fald have et pilleskab på størrelse med Rundetårn inden jeg går i gang.

 • Hej Leif.
  Jeg skal erkende at jeg ikke ved hvilken metode de anvendte. Jeg gætter på at de er skåret væk, men der er RENT gætværk.

  Nu er det jo heldigvis forskelligt hvordan den enkelte oplever eftervirkningerne, og derfor er det ikke sikkert du behøver større mængder medicin. Jeg er af anden årsag nødt til at tage en stærk smertestillende i dagligdagen og kunne derfor ikke smertedækkes af de præparater der blev foreslået.

  Jeg håber du kommer godt igennem med begrænsede gener.

  Jesper

 • Hejsa, har læst herinde et par gange nu er på dag 6.
  Det har hjulpet lidt at vide hvor mange dage der er med hvilke symptomer. indtil videre har jeg haft dag 1 på hospitalet hvor det hele gik glimrende (masser filur is) dag 2-3 med uendelig dårlig onde grundet sårene, fik gylpe reflex konstant af det og det gjorde kun ondt værre. jeg begyndte på 4 dagen at spise gajoler hele tiden og det hjalp gevaldigt. så havde jeg kun smerterne at fokusere på, disse blev banket ned med panodiler og ipren (2 af hver) 4 gange dagligt.
  eneste ret frustrerende problem var så at sårene i munden greb fat i pillerne og de sad fast – og skulle pilles ud hvis man kunne åbne munden nok til det.

  I går (5 dagen) var den bedste dag uden nogen smerter næsten og den dårlige onde var så godt som væk. – tog kun smertestillende 2 gange.. troede det værste var overstået.. men jeg tog grueligt fejl.

  i dag (6 dagen) vågnede jeg med umenneskelige smerter i halsen, dog er det en anden slags smerter – nogen man kan forholde sig til bedre syntes jeg.

  Jeg har ikke haft de store problemer med mad & drikke da jeg har holdt kosten på suppe som blev nedkølet og spiste det mens smertestillende virkede.
  Ellers et rigtig godt råd til alle der overvejer eller skal opereres. Fyld køleskabet med isterninger og filuris – isterningerne knuses og suttes på lidt af gangen – det er lindrende og du får en masse væske i doser man kan håndtere.

 • Hej alle sammen tak for alle jeres fine indlæg og i særdeleshed dit nøje beskrevet forløb, Jesper det har været gavnligt og meget nyttig læsning.
  Selv er jeg blevet opereret d 6 nov og er idag altså på mit 6 døgn. Jeg må sige at jeg indtil nu, er blevet meget positivt overrasket over forløbet… Naturligvis gør det ondt, men jeg har endnu ikke bevæget mig i det smerte niveau, som når jeg havde mine slemme halsbetændelser, med infektionstal på mellem 200-300!
  Det skal siges at jeg også får en del mere smertestillende end anbefalet, da jeg ikke tager ret godt imod (under operationen havde de måtte give mig DOBBELT narkose, altså dobbelt af hvad jeg ellers skulle have ud fra min vægt!)
  For mig har det hele handlet om planlægning og gør det stadig rigtig meget… Jeg tæller konstant i timer og sætter vækkeuret om natten, så jeg hele tiden får det smertestillende til tiden, bare 15 min senere kan vælte det hele her, så det tager flere timer at blive smerte dækket igen.
  Hos mig gik der også kun få dage inden jeg havde den grimmeste smag af “rådden rotte” i munden og en tunge der var/er helt hvid af belægninger. Jeg har dog enormt godt udbytte af mundskyl, som jeg benytter flere gange dagligt og så tygger jeg tyggegummi… Det gælder nemlig også om, at mundvandet ikke bliver for tykt og slimet, men for det meste er vandet så det nemt kan synkes..
  Jeg har spist, ud over filur is og mange andre is, en del æg faktisk… Både scrambled og spejl æg. Jeg var de første dage ENORMT sulten, så det var vigtigt at få nogle proteiner også for healings processen om at gøre.. Desuden glider risalamande godt ned og laver også en god bund…
  I alt hvad jeg får at drikke, er der fyldt med is terninger, både fordi det naturligvis holder læsken kold længere, men det er også bare så meget nemmere at få ned igennem halsen når det er koldt og derved opnår den bedøvende effekt.
  Jeg håber i alle som står i denne situation, må komme godt igennem det.
  Venlig hilsen
  Denise

 • Hej, jeg ligger på 5. Dagen og har det ok så længe jeg ligger og slapper af men får voldsomme smerter i hovedet, hals og ører hvis jeg går oppe (bare 5 min) . Jeg får voldsomme smerter, når jeg spiser eller drikker…. Og bruger isterninger til at bedøve hvis jeg har spist eller drukket. Har i andre også disse eftervirkningerne på at spise? Eller gå oppe?
  Jeg kan egentlig godt spise en del mad men tør/orker ikke pga de efterfølgende smerter…

  Kender i dette? (Ser at en skriver om tyggegummi…. Det kan jeg slet ikke….)

  Sanne

 • Hej Sanne. Det lyder frygteligt bekendt. Smertestillende + tid og når du har mod på det så lidt vingummi eller tyggegummi. Smerten i ørerne vil gå over i løbet af få dage (formodentlig ).
  Jesper

 • Jeg er en mand på 52 år. Jeg fik fjernet mine mandler november 2014. Jeg havde ikke så stærke smerter, som andre beskriver her og har samlet nogle ting i det følgende:
  * COBLATION ELLER KNIV. Brug lidt tid på at sætte dig ind i dine muligheder. Coblation er en ny teknik, der regnes som mere skånsom og derfor skulle påfører færre smerter efterfølgende. Jeg fik selv kniv, fordi jeg kunne få det her i Odense og ellers skulle til Fredericia, hvis jeg ønskede coblation.
  * AMBULANT ELLER HOSPITAL. Man har færre smerter, når man som jeg opereres ambulant. Det tager 1 time og derefter kan man tage hjem. Dog kræves en person, fx en bekendt, der holder øje med dig i det første døgn. Det skyldes faren for blødninger, hvilket optræder i 4% af tilfældene.
  * TID. Afsæt 14 dage til det.
  * SMERTER. Det føles som en slem halsbetændelse. Derudover havde jeg et par minutter med smertejag op mod venstre øre nogle gange dagligt. De værste dage var fjerde- til syvendedagen. Derefter aftog smerterne frem til 15.-dagen, hvor de stoppede. Det meste af tiden glemte jeg alt om det og sad og arbejdede eller så tv.
  * MEDICIN. Sørg for at have medicinen parat før operationen. Jeg havde 100 stk Paramol (milde), 40 Diklofenak (medium) og 20 morfin (stærke). Morfinen skal kun tages ved uudholdelige smerter og jeg fik aldrig brug for det.
  * MAD: Sodavandsis (mange!), flydende kost à la kartoffelmos (kan laves af pulver), risifrutti, mm. Jeg tog mange “bodybuilder-pulverdrikke”. De indeholder alle nødvendige mineraler og vitaminer, giver mæthedsfølelse og kan erstatte et måltid.
  * ANGSTEN FOR SMERTE: Jeg havde læst denne og andre internet-sider før operationen og spurgte bekymret halslægen om det var så slemt. Han svarede, at det var undtagelsen. Det normale er, at det er som en alvorlig halsbetændelse. Sådan oplevede jeg det også.
  * MORALE EN MÅNED SENERE: Jeg kan allerede mærke de positive effekter af, at mandlerne er væk. Jeg var forkølet og havde let feber konstant i det meste af 2013 og 2014. Derfor vil jeg anbefale, at man tager sig lidt tid inden operationen til at forberede sig og ellers får det gjort.

  • Hej Ole, (og Jesper) og alle andre 🙂

   Først og fremmest tak for alle indlæg her, og for at Jesper i sin tid har taget sig tid til at skrive om det – det har været en stor hjælp i forløbet og har hjulpet mig. Primært til at vide at der er lys for enden og samtidig, at man ikke på 3-5. dagen skal forvente, at nu er vi der snart – der går LIDT længere tid, cirka 14 dage før man er ved at være der. For de fleste tror jeg.

   Jeg så dit indlæg her, og har iøvrigt selv lige fået fjernet mandler 28. november, i fuld narkose på Gentofte Hospital. Jeg er nu 3,5 uge efter operationen, og har stadig lidt belægninger der hvor mandlerne sad, men har en følelse af “noget der sidder fast” når jeg synker. Måske noget arvæv der endnu ikke er helet helt op, tænker jeg, men ved det ikke? Det er jo stadig “kun” 3,5 uge efter operationen idag.

   Jeg har læst og læst, og kan ikke finde nogen der beskriver forløbet så sent, (de fleste skriver om de første 14 dage) og deres oplevelser omkring dette. Desuden hvordan de har haft det, og hvordan halsen har føltes på senere tidspunkt, måske 1-6 måneder. De fleste beskriver som sagt, de først 14 dage efter operationen.

   Jeg kunne dog godt bruge at vide, om det er normalt og om den følelse af “en klump i halsen”, skyldes det arvæv der sidder og formentlig er lidt hævet – og om der er udsigter til at den stærkt irriterende følelse af, at der sidder noget mad i halsen, når man synker, forsvinder lidt efter lidt!? Det er det tætteste jeg kan komme på at beskrive det.

   Håber nogle vil kaste et par ord omkring dette, da det er ved at drive mig til vanvid!

   Tak og god jul & godt nytår, og pøj pøj til alle der skal igennem det. Tænk jer om, det er ikke sjovt, men omvendt bør det give flere fordele end ulemper 🙂

 • Hej Dennis.
  Jeg husker godt den følelse af at maden sad fast i ganen eller øverst i halsen, men erindrer det som en let irritation.

  Jeg forestiller mig – uden at vide om det er rigtigt – at det er blød klistret arvæv, men hvis det er for klistret bløder det måske og så vil jeg anbefale et lægebesøg.

  Held og lykke med det, og god jul.

  Jesper

 • Hej Dennis

  Kan se at du havde samme problem som jeg, en følelse af at maden sidder fast.
  Jeg har det på nøjagtig samme måde, i venstre side af halsen, virkelig ubehageligt. Nogle gange stikker det helt som om der sidder noget skarpt.
  Må jeg spørg om dit er forsvundet?
  Jeg er dog kun på 10. dagen efter operation, og stadig i gang med penicillin behandling pga. infektion i såret, – men ville være dejligt at vide hvor længe man skal døje med den følelse.

  På forhånd tak:)

  Hilsner Dianna

 • Tusinde tak for din beskrivelse.
  Har brugt den en del før operationen som en forberedelse.
  Jeg har dog heldigvis ikke haft det så slemt som jeg havde forestillet mig. Læste forud på dine dage, så jeg vidste hvad der var i vente og måske det har gjort det hele mildere at vide feks. i morgen vil det gøre nas i ørerne, så spis mere i dag 🙂
  Tak for tippene om vingummi, det har virkelig været godt.
  Er nu på dag 10 og håber på at kunne spise julemaden om 4 dage(dog springer jeg nok flæskesværen over)
  Mange tak!
  God jul

 • Kort og godt. Tak for en super beskrivelse. Har fået begge mandler fjernet idag (21/12), men jeg er tryg og ved at der er lys for enden af tunnelen, også selvom mine smertedage løber hen over nytår og jul….dem kommer der heldigvis mange flere af 🙂

  Også fedt at læse erfaringer fra alle jer andre.

 • Dennis: Min halslæge forklarede, at når mandlerne fjernes, skæres lymfekarrene over. Også nogle af drøblens lymfekar overskæres. Disse skal gendannes og det tager lidt tid. Dette er forklaringen på noget af dét, man kan mærke også en måned efter operationen.

 • Ihh.. Tak for at jeg ikke er den eneste som synes det har været det værste smertehelvede nogensinde! Jeg fik fjernet mine mandler mandag den 5 januar og alt gik fint. På tredje dagen tiltog mine smerter og det blev kun værre og værre. Kunne hverken spise eller drikke, selvom jeg også har været på Panodil, ipren og oxynorm. Natten mellem 4-5 dagen fik jeg det endnu værre, havde en forfærdelig kvalme og det endte med at jeg kastede en frygtelig masse blod op og besvimede efterfølgende. Det endte med en akut tur på hospitalet, hvor de rensede mine sår og stoppede den blødning der var. Det var ærlig talt forfærdeligt, men allerede et par timer efter følte jeg at det hele “lettede” lidt. Jeg kom hjem nogle timer efter og fik for første gang noget ordenligt at spise. Dagen efter lettede mine smerter og jeg var pludselig frisk nok til at komme op af sengen og de efterfølgende dage kunne jeg mærke helt vilde fremskridt. I dag er jeg på 16. dagen, men jeg er altså ikke helt smertefri endnu- hvilket kan skyldes at såret sprang op. Jeg har også samme fornemmelse af at min mad sidder fast i halsen, det er ret ubehageligt, men jeg håber det går over om nogle dage. Har I andre også “to store huller” når I kigger jer selv i halsen? Jeg giver de fleste folk ret- overvej kraftigt om fjernelse af mandler er den rigtige operation, for det er nogle forfærdelige dage man skal igennem. Jeg er selv 29, hvor ville jeg ønske jeg havde fået det gjort for 10 år siden

 • Hej Jesper

  Dit indlæg er gammelt efterhånden, men tager chancen og skriver.
  Dit forløb er beskrevet fantastisk, og har været et godt holdepunkt for mig gennem mit forløb.
  Jeg er i dag på 9. dagen efter min operation, og synes det har været en frygtelig omgang. Fik desværre streptokok bakterier i operations sårene, så har haft ulidelige smerter, – er nu på penicillin.
  Har et par spørgsmål, som du måske kan svare på!?
  Jeg har en konstant følelse af noget sidder fast i den ene side af halsen, der er kigget på det og der er ikke noget siger de, men altså, kan jo mærke at der er noget. Blåbærskaller sætter sig fast – alt jeg prøver. Det nærmest stikker når jeg drejer hovedet i modsatte retning. Var det noget du oplevede?
  Ligeledes har jeg mistet meget af min smagsans, kan godt smage, men ting smager bare ikke af meget, og ofte underligt – prøvede du det? Jeg ved godt jeg kun er på 9. dagen, men synes virkelig det er skrækkeligt. Smerterne er ok om dagen nu, men slemme om natten.

  Alle er meget velkomne til at komme med input.

  Hilsner Dianna

 • Hej Dianna,
  Jeg er selv på 10 dagen idag og har ligesom du fornemmelsen af at “noget” sidder i halsen. Men jeg tror bare det er en kombi af det hele. Jeg har også oplevet smerter når jeg skulle dreje hovedet, tror det har noget at gøre med sårskorperne.
  De sidste 2 dage har jeg næsten været uden smerter – om dagen. De er så kommet retur x 100 om natten så jeg har måtte sidde oppe og sove de sidste 2 nætter.
  Fik du feber ved din infektion?
  Jeg synes nemlig jeg er meget rød i den ene side af halsen og det svier rigtig meget. Men tænker det bare er normalt i forløbet.
  Tak Jesper for en god beretning, har virkelig brugt den til at forholde mig til i dette smertehelvede.

  Hilsen Jane

 • Hej Jane
  Tak for dit svar:)
  Nu tog jeg smertestillende hver 5 time, så temperaturen kan have været påvirket af dette. Men tog jeg temperatur 5 timer efter indtagelse af smertestillende, havde jeg kun 37,8 – så bestemt ikke feber som man normalt har ved en kraftig infektion med streptokokker. Tilgengæld havde jeg så ondt, at jeg ikke engang kunne drikke vand, og jeg havde også hævede lymfer på halsen, – dem kunne jeg selv mærke, så vidste noget var galt.
  Her på dag 13 har jeg fortsat smerter om natten, faktisk samme grad som de seneste 5 dage. Bliver hurtig øm i svælget når jeg spiser, hvilket nok skyldes at halsen igen skal vænne sig til at få mad ned, – men kan spise rimelig normalt, bare meget små mængder grundet smerter. Føler der er nogle blottede nerver i den ene side, for rammer maden det punkt gør det forfærdelig ondt. Mine belægning er heller ikke helt væk.
  Skal til tjek hos læge i morgen, hvor der skal podes og tages infektiontal igen – er i tvivl om al betændelse er væk. Det er dog mest den vestre side der driller, højre side er ved at være godt smertefri:)
  Har du bemærket ændret smagsans? Har tabt 5 kg, og havde glædet mig til at spise rigtig igen, men maden smager bare ikke sådan sol den plejer, der mangler nærmest et element, – meget mærkeligt og irriterende.

  Hilsner Dianna

 • Og forresten, det svider også stadig rigtig meget, hvis jeg f.eks. spiser et stykke chokolade, kiwi eller lignende – det kan jeg slet ikke endnu:)

 • Tænker der er noget galt.
  Havde skrevet en lang besked med den er væk.
  Så jeg prøver lige igen
  Hvis jeg får endnu en søvnløs nat ringer jeg til ØNH afd i morgen og spørger om jeg kan komme til tjek da jeg tænker det er bedre der end hos egen læge. Men måske det er som du nævner nogle blottede nerver for jeg har også lige et punkt hvor jeg vrider mig i smerte hvis mad eller drikke lige rammer.
  Nå, jeg krydser fingre for dig i morgen at alt er ok.

  Hilsen Jane

 • Hej Jane

  Mine infektionstal var normale igen, sp lægen hverken kiggede mig i halsen eller noget, selvom jeg sagde jeg fortsat har ondt.
  Nu her på 15 dage er jeg stadig godt øm, og kan stadig kun spise små mængder inden det gør for ondt at synke, irriterende! Belægningerne er næsten væk, men synes stadig det lugter lidt grimt, så tænker der må sidde en tynd hinde eller lignende, for håber da ikke det fortsætter;-)
  Håber det går bedre med dig!? 🙂

  Hilsner Dianna

 • Hej Dianna,

  Godt dine tal var normale, men synes da det er underligt at lægen ikke lige tjekkede din hals nu du var der alligevel!!
  Jeg er på 12 dagen nu, stadig meget øm og kan ligesom du kun spise meget små mængder, og kun med neutral smag. Alt mad der bare er lidt krydret går slet ikke.
  Jeg har de sidste 2 dage lidt under en meget salt smag i munden. Den er konstant og selv når jeg drikker vand smager det salt. Har du / eller nogen af jer andre oplevet dette?
  Sover du bedre om natten nu? Jeg har stadig store smerter og hvis jeg endelig falder i søvn så er det ulideligt når jeg vågner og halsen ligesom skal igang og “smøres” igen…?
  Nå, jeg tænker det bliver godt på et tidspunkt inden længe, mon ikke.

  Hilsen Jane

 • Hold op hvor lyder vores forløb ens. Jeg sover stadig elendigt om natten, smerterne er en smule bedre, men jeg føler mig stadig meget ru og øm i halsen langt hen på formiddagen og det starter så igen tidlig eftermiddag. Rugbrød og anden mad med struktur går stadig ikke her på 16. dagen, er simplethen for øm i halsen.
  Hmm ved ikke om det er det samme, men jeg har haft og har stadig, sådan lidt betændelses smag i munden (smager også lidt salt). Derfor troede jeg ikke betændelsen var væk, men det var den jo så ifølge mine tal.
  Skal på hospitalet på fredag og have svar på patologi af mine mandler, dem sendte de ind grundet alder (31 år), så ren rutine sagde hun, – så der satser jeg da på lige at få dem til at kigge det hele efter. Kan ikke forstå jeg skal blive ved med at have den der grimme smag/lugt fra munden.
  Jeg er stoppet med alt smertestillende nu, – det er skøn ikke at fylde sig med alt det skidt mere:)
  Men spisning er stadig på et minimum, prøvede med en juice i går af æble, kiwi og spinat, det sved helt forfærdeligt i halsen, så tror ikke det er helt lægt endnu til den slagt syre fra kiwi – føles som hudafskrabninger i halsen.
  Min tunge er forresten også stadig øm i den ene side, hold op det bliver godt når det er helt overstået alt det her:)
  Fik du fat i din ØNH læge?

  Hilsner Dianna

 • Hej Dianna,

  Ja det lyder til vi har præcis de samme gener og forløb.
  Selv idag kan jeg heller ikke spise andet end næsten flydende mad og alt der smager af bare en smule svier ad H til.
  Tungen er som du skriver også rigtig øm, og det føles lidt som om der er “blister” på den ene side så det er stadig forbundet med smerter at spise. Glæder mig vildt til jeg ikke skal tænke over hvad jeg spiser og drikker…
  Hvorfor var det helt præcist dine mandler skulle undersøges?
  Jeg fik fat i ØNH i mandags, hun sagde der ikke var noget unormalt i mine smerter og symptomer. Dog sagde hun at såfremt der er smerter efter de 14 dage skulle jeg kontakte dem igen. Er træt af stadig at tage piller, er dog nede på 3×2 Panodil om dagen men ville gerne slippe det helt.
  Hilsen Jane

 • Hej igen Jane

  Synes ellers i går var en ok dag, men i nat har jeg fået rigtig ondt i halsen igen, sådan hele halsen. Har ondt i begge mine ører og hovedpine, rigtig sløj. Det føles mere som en almindelig hals infektion, end gener fra operationen. Plejer bare ikke have ondt i ørerne ved almindelig hals infektion, øv, troede lige jeg var på rette vej. Ingen feber dog!
  Jamen kirurgen sagde, at hun altid valgte at sende mandlerne til undersøgelse hos voksne mennesker, så pga. alder sagde hun.
  Jeg kiggede i min hals i dag, og der sidder stadig en stor hud klump bag tungen i den ene side, – håber da sørme de har fået det hele med:)
  Håber du kan mærke fremskridt:)

 • Hej Dianna,

  Ej hvor surt hvis du er ved at blive syg, og især hvis det nu begynder at drille med ørerne. Håber det bare er fordi det er oven i operationen, jeg kydser fingre.
  Jeg har i nat sovet fra 23.30 – 06.00 uden afbrydelse. Jeg føler mig som genfødt!!! Har næsten været uden smerter idag ( har dog for en sikkerheds skyld taget Panodil) Jeg har endda spist 2 Chips og en kiks uden problemer. Nu tror jeg på det bliver godt!
  Mine sårskorper er dog ikke helt faldet af tror jeg, der er i hvert fald 2 hvide plamager/belægninger i hver side.
  Jeg håber du snart får det bedre og at de HAR fået fjernet det hele 🙂

  Hilsner fra Jane

 • Hej igen Jane

  Vil lige melde tilbage at prøverne fra mine mandler var fine, ingen unormale celler:) Pga. infektionen jeg havde er min helingsproces forsinket, og jeg vil derfor kunne opleve smerter nogen tid endnu. Meeen jeg har virkelig ondt i den ene side, må tage piller igen, så tager til ØNH næste uge hvis ikke det bliver bedre:)
  Dejligt du kan spise lidt igen:)
  Min datter på 2 ligger også syg nu, så tror vi smitter hinanden lidt frem og tilbage.

  God weekend:)

 • Hej, jeg fik fjernet mine mandler for 6 dage siden.. Og det begyndt at nive og svi afhelvedtil hvergang jeg synker mit spyt eller drikker vand eller andet, og når jeg snakker.. Gjorde det os det med dig/jer andre der har fået fjernet de skide mandler!.:-)

 • Det gør bare frygtelig ondt Melanie – som i virkelig ondt!
  Jeg kunne dog mærke der var noget galt da min hals/lymfer hævede, og derfor gik jeg til lægen som fandt streptokokker.
  Men det er helt normalt med meget stærke smerter/svie, det havde jeg længe.
  Nu her 5 uger efter har jeg stadig lidt bøvl, får hurtig ondt i halsen/struben når jeg taler og synker, så tror der hele skal trænes op igen!

 • Hej Jesper og alle andre

  Efter at have læst indlægget og jeres kommentarer kan jeg ikke lade være at blive lidt overrasket.
  Jeg er 21 år og blev opereret i tirsdags. Jeg sidder her på 5 dagen og spiser boller i karry. Det gør kun lidt ondt og sidder lidt fast. Er det normalt at det går så hurtigt :-O

  God weekend

 • Hej Nana

  Tror bare du er én af de få heldige, det kommer nemmere gennem forløbet – nyd det;-)

  Spørgsmål til andre – andre der har oplevet smerter ved struben/strubehovedet sådan 5 uger efter? Føler ømhed især når jeg synker, virkelig irriterende. Startede på job sidste uge efter 4 ugers sygemelding, tænker det kan være overanstrengelse af stemmen samt jeg spiser normalt igen og at halsen skal vænne sig til dette. Er desuden stadig hæs om morgenen og aftenen, – glæder mig til at få min helt egen stemme tilbage 😉

 • Hej igen Dianna

  Det er nu 4 uger siden jeg fik fjernet mandlerne, smerterne er helt væk og jeg kan spise normalt igen. MEN mine smagsløg er helt døde, virkelig døde. Jeg kan intet smage overhovedet, kun en konstant salt smag . Nogen andre der har oplevet dette??
  Ellers har jeg kun lidt problemer om morgenen med øm/hæs hals der hurtigt går over. Tunge og drøbel synes dog stadig at være lidt irriteret og hævet.

  Pøj pøj til alle jer der lige er blevet opereret 🙂

  Jane

 • Hej igen Jane

  Jeg har også virkelig meget bøvl med smagsløgene, intet smager som før og tingene smager ikke af særlig meget. Det er virkelig irriterende, håber snart de kommer igen, – det havde ingen fortalt var en (midlertidig) bivirkning – skal på ferie om 2 uger, der må de godt være i topform igen;-)
  Men rart ikke at være alene om det, så ved man jo det er “normalt” og de nok skal komme igen:)

  Jeg har fortsat samme gener som du også beskriver, hæs, ømhed og ellers generelle gener lidt dybt i halsen.

  Håber og tror på det snart skal blive bedre, meeen nu er tålmodigheden også ved at være opbrugt, nu må de fantastiske resultater som man skulle opnå, gerne indfinde sig

 • Hej allesammen.. jeg er en 31 årig mand som overvejer at få fjernet mine mandler, og har i den forbindelse lige et par spørgsmål som jeg håber i vil hjælpe mig med Svar på. Første spørgsmål: har i oplevet permanente/blivende forandringer af stemmen efter operationen (lysere eller dybere stemme?) Spørgsmål nummer 2: kan operationen foregå under lokal bedøvelse? ..

  • Hej Morten,
   Jeg har ikke oplevet ændring i stemmen, og har heller ikke hørt om muligheden for lokalbedøvelse, men tænker at din læge kan svare på det.
   Hilsen Jesper

 • Hej alle sammen

  Først tusinde tak for dette oplæg, Jesper. Det har virkelig hjulpet mig meget. Jeg er i dag på 8. dagen efter min operation, og jeg har stadig en del smerter i hals og ører. Dog er jeg begyndt at sove tungere, jeg kan skære ned på smertestillende og jeg har lettere ved at spise og drikke.
  Jeg er dog blevet lidt skræmt ved tanken om sodavand. Hvor lang tid gik der for jer andre, før I drak sodavand, alkohol og lignende?
  Og hvor lang tid gik der, før sårene faldt af?
  Noget af mit ene sår er faldet af, uden jeg har bemærket det. Men smerten har været tiltagende de sidste to dage, og jeg tænker, at dette måske skyldes, at sårene er ved at løsne sig?

 • Håber det er ok jeg fortæller om mit forløb her også, for jeg læste mange af jeres gode og hjælpsomme kommentarer, da jeg selv var midt i mit forløb! Man søger efter den situation/det forløb, der ligner ens eget mest. 🙂

  Jeg ønskede selv både som forberedelse til processen og ikke mindst undervejs at finde information om det. Så jeg håber det kan hjælpe nogle af jer andre.

  Jeg skulle have fjernet mine mandler, fordi jeg fik konstateret kronisk halsbetændelse, hvor den eneste men ekstremt generende symptom var dårlig ånde. Jeg kunne fjerne små, hvide, ildelugtende propper fra mandlerne.

  Jeg prøvede først en 8 dages antibiotika-kur, speciallægen sagde hjalp for en tredjedel af folk med dette, bare ikke mig. Så jeg var nødt til at ty til operation.

  Før operationen har jeg været meget nervøs, da et par i min omgangskreds desværre har haft nogle komplicerede forløb og alle har sagt at det er et smertehelvede, og nogle har været udsat for det er gået op 1-2 gange. Ikke mig heldigvis.

  Generelt:
  • Jeg har igennem hele forløbet sovet med hovedet hævet – nogle gange mere end andre. Både for at afhælpe smerte og for at forhindre spyt/evt. blod i at komme forkerte steder hen… (nok bare mine tanker)
  • Hele perioden blev jeg ordineret 2x500gr parcetamol + 1x200gr ipren – hver 4. time i ca. 10 dage

  Dag 1:
  Det skal siges, at jeg fik dette gjort på en øre-/næse-/halsklinik, og derfor må selve denne dags proces være noget speedet up kontra i det offentlige.

  Kl. 10.15 fik jeg fuld narkose og var med det samme væk. Jeg husker det første fra cirka kl. 11.10, hvor jeg fik af vide, at det var gået rigtig fint. Der havde næsten ikke været nogen blødning og de havde ikke behøvet at sy. Fedt. Første gode ting.
  Jeg fik noget smertestillende via blodåren og blev yderligere 20 min. Jeg havde det fint. Ømhed, men fint. Jeg havde det ikke dårligt første dag.

  Mad: Fik lidt drikkeyoghurt og drikkeskyr.

  Dag 2:
  Jeg sov en del men havde det godt. Dog sværere at spise, da tunge og drøbel var meget hævet. Jeg kunne se tydelige hvide hvælvinger af belægninger inde i munden, hvilket gav en meget ubehagelig smag i munden, når man sank. Meget ubehagelig.
  Jeg var en del oppe og kun nogle spændinger og lidt ondt. Jeg var meget optimistisk og syntes da, at det her skal nok gå.

  Mad: 2 drikkeyoghurt, 1 kop koldskål og kølig røræg af 1 æg

  Dag 3:
  Frygtelig start på dagen. Vågnede kl 6.00 med kvalme og kastede op. Én hurtig omgang gulig væske, der mest af alt mindede om en masse spyt. Det gjorde heldigvis ikke så frygtelig ondt i halsen, som jeg frygtede. Men det kickstartede bare nogle smerter som desværre varede i mange dage.

  Mad: kan ikke huske, måske 1 kop koldskål hen mod eftermiddagen. Isterninger

  Dag 4-6:
  Disse dage minder utrolig meget om hinanden.
  Nætterne var så smertefulde, at jeg ikke har prøvet noget lignende før. Meget stærke jag og kraftig smerte ud til ørene. Kunne sove fra kl. 6-9 om morgenen og lidt igen sen formiddag. Nogle gange havde jeg det ok om eftermiddagen/aftenen. Sad op og så tv.

  Mad: Har desværre ikke kunnet spise mere end 1 kop is eller 1 kop koldskål om dagen.
  Drikke: Forsøger at drikke så meget vand jeg kan, men det er en kamp og et par dage fik jeg nogle brusetabletter, der skulle hjælpe på væskemanglen (kan IKKE erstatte at drikke vand)

  (Dag 6 om aftenen)
  Følte lidt der begyndte at falde lidt af – jeg bildte mig ind det var disse sårskorper som endelig begyndte.
  I løbet af natten sov jeg ikke, men forventede smerte, og den kom, men ikke i så slem grad som de sidste tre nætter og jeg forsøgte at ligge og slappe mere af.
  Der var dog en anden smerte, en mere sviende smerte, som må være disse sårskorper.
  Jeg faldt endelig i søvn lidt i kl. 6. Ahhhh. Liiiiige før mit ur ringede kl. 6, da det atter var pilletid.

  Dag 7+8:
  Jeg tjekkede og belægningerne var der stadig – men måske ikke lige så store? Og kunne spotte et enkelt sår. Min tunge var meget hævet, så svært at se.
  Jeg må godt nok sige, at humøret nu var begyndt at blive lidt ramt. Jeg havde brug for at føle fremgang og andet end smerte. Jeg har ikke rigtig kunnet tale i 3-4 dage pga, smerte. Dertil svært at sove, drikke og spise…

  Sen eftermiddag var det dog som om at det bagerst i halsen ikke var så meget slemt og smerte blev nu til ”almindeligt ondt i halsen”. Følte lidt det var nu, det vendte og det havde mit humør brug for! ☺

  Mad: 1 kop is

  Dag 9:
  Morgenen startede med at jeg syntes at mine smerter var en smule mindre, men omkring 10-tiden kunne jeg mærke en stor boble-lignende ting i min hals, jeg hverken kunne få op eller ned. Da jeg fik ’hakket’ det op, kunne jeg mærke det var blod og efter jeg fik spyttet dét ud, begyndte jeg at spytte blod op. Jeg fik det meget dårligt, var kridhvid i hovedet og sad bare i en time og spyttede blod ned i toiletkummen – også for at kunne se farven. Hvis der kom meget og mørkerødt og i længere tid skulle jeg ringe efter en ambulance. Jeg synes det var svært at vurdere men efter en time hvor jeg suttede isterninger/spyttede, lagde jeg mig ind og suttede isterninger. Efter 1 time blev det bedre og efter 2-3 timer havde jeg det nogenlunde igen. Men det var næsten den værste tid i hele forløbet. Noget mere ubehageligt end smerterne – smag af blod. ☹ Er glad for jeg ikke ringede, for min læge sagde senere at hvis jeg havde gjort det, havde de nok taget mig med, men behandlet mig på samme måde på sygehuset, da man ikke vil gøre mere. Selvfølgelig vil de brænde/sy igen, hvis det var gået helt op.

  Om eftermiddagen kunne jeg komme på benene.
  Mad: En skål koldskål

  Dag 10+11:
  Lørdag gik det hurtigt fremad og jeg kunne snakke igen og smerterne begyndte nu hurtigt at aftage. Dog stadig smertestillende. Det var lige dette tidspunkt jeg havde drømt om de sidste 9 dage. Smerten var mindre og sårene var faldet af.

  Jeg fik dag 11 lidt kartoffelmos ned, koldskål og et par kammerjunkere. Men stadig alt med krummer – ikke godt. Stadig mange hvide belægninger. Lad vær med at rør det – så begynder det at bløde.

  Dag 12+13:
  Jeg skulle have været på arbejde igen dag 12 (en mandag), men jeg var for afkræftet, da jeg dette nu var første nat jeg havde sovet uden smerter. Skønt, men med et vægttab på 6 kg, for lidt væske og helt forkert vitamin/madindtag, tog jeg disse to dage til at komme på benene igen.

  Den næste uge var det mad, der var blødt at spise, ingen kanter, ikke for sejt kød, ikke for varmt. De hvide belægninger forsvandt helt cirka på 20./22. dagen. Der gik lige lidt med det sidste.

  Blev opereret en torsdag, og havde i alt 9 arbejdsdage hvor jeg var sygemeldt, så var tilbage en onsdag igen.

  Her en måned efter har jeg ingen mærkbare gener. Har ikke dårlig ånde, men synes jeg er meget tørstig og tørrer hurtigt ud i munden. Synes jeg har en lille smule mindre passage i svælget ift. mad/vand.

  Gode råd:
  • Det er VIRKELIG lettest at forbygge smerte end smertestille. Dvs. overhold de ordinerede tider. Det kan komme til at bide en så frygteligt bagi, hvis man forsøger at skubbe tiderne. Det gjorde jeg om natten, hvor jeg et par gange forsøgte med hver 6. time mod ordineret 4. time. Don’t do it!
  • Hav meget flydende mad i huset. Koldskål, drikkeyoghurt og is virkede for mig. Andre har mere held med at spise og kan få blødt brød, æg, kølig kartoffelmos ned. Snyd. ☺
  • Det vigtigste nogen sagde til mig før denne proces var ”Du bliver glad for det bagefter!” Det var det, der fik mig igennem smerterne. Og nu håber jeg det er det værd.
  • Hav små isterninger klar – og mange!

 • Hej alle sammen!
  Jeg har siddet og læst alle jeres kommentere igennem.

  Jeg overvejer at få fjernet mine mandler. Jeg har mange gange om året, meget ondt i halsen. Det kommer på de dårligste tidspunkter, og jeg kort sagt – utroligt træt af det.

  problemet er at jeg er en pige, som er 15, bliver 16 om mindre end en måned. Jeg har læst om jeres utroligt smerter, og jeg har slet ikke mod på, at gå igennem så store smerter, som i beskriver dem. Hvad synes i jeg skal gøre? Skal jeg få fjernet mine mandler, eller leve videre med min dumme hals?

  Ligger lige nu med halsbetændelse, og skal til mundlig eksamen om en uge. Somsagt, de forekommer på de værste tidspunkter, hvilket også er med i mine overvejer for at få fjernet mine mandler. Jeg er meget i tvivl.
  Jeg som ung pige, har ikke tid til at ligge med halsbetændelse så mange gange om året.
  Håber i vil hjælpe mig…

 • Jeg er på dag 3. Og har i den grad fortrudt.

  Min drøbel er gange 4. Hovedpine og øre smerter samt dem i halsen er forfærdelige. Jeg er konstant sulten. Og manglende mad med alle de piller i maven er ikke den bedste cocktail.
  Jeg har så også oveni en datter på 10 måneder hvis vræl kan få mig helt op i det røde felt pt.
  Glæder mig til fremskridt.
  Hilsen michella

 • Hej alle sammen. Jeg blev opereret her i onsdags, og ville bare spørg om hvornår det der hvide i halsen går væk, og hvor lang tid tager det for at smerterne forsvinder

  • Det hvide i halsen går først væk efter en 10-12 dage. Du må ikke prøve at fjerne det med fingrene – så bløder det. Det skal nok falde af sig selv.

   Dog vil sårflagerne falde af tidligere end det hvide. (jeg kunne ikke se det – men tyyyydeligt mærke det)

 • Hej Asena.
  Jeg fik fjernet mandlerne, samt en halsbyld ved venstre mandel og halsbyld ved nedre højre side af halsen. Dette er nu 14 dage siden. Det er svært at sige med smerterne. Jeg synes at første 4-5 dage ikke var så slemme smertemæssigt, men jeg havde svært ved at spise grundet hævet hals, tynge og drøbel. Fra 6-11 dage havde jeg flere smerter, også op til ørerne. Fra 12-14 dagen har jeg kunne indtage mere fast blød mad, og her på 14. dagen,er jeg nu begyndt at skære ned på de smertestillende. Jeg har taget 2 stk. Pinex og 1 ibumetin 400 mg 4 gange dagligt. Jeg har stadig hvide belægninger i begge sider. Sårskorperne begynde at løsne sig fra dag 6, og det virker som om at heling startede fra tæt ved drøblen først og så trækker sig tilbage mod halsen. Jeg har stadig en stor hudklum ved venstre side for drøblen, med hvide belægninger og mindre i højre side. Så vidt jeg kan klar kan det godt tage op til 4-5 uger før de er helt væk. Men det vigtigste er nu også at sårskorperne langsom fjerner sig.
  Gode tip: køb Nutridrik på apoteket (a 300 kcal). En let måde at sikre sig et måltid hvis du har svært ved at spise. Hold styr på at tage den smertestillende til tiden, og hold selv øje med udviklingen i halsen. Brug en lille lygte, og pres tungen nedad med en ske eller enden af tandbørsten. Jeg havde ingen tegn på blødning undervejs men kunne se ar og røde pletter når skorperne faldet af. Jeg sørgede for tit at sutte på isterninger for at optimerer processen og minimere blødninger.

 • Hej Jesper (og alle andre)

  Tusind mange tak for alle jeres beskeder om jeres forløb. Alene tanken om at kunne minimere sygdomme, dårlig ånde og så fjerne de dersens mandelpropper fik mig til at få fjernet mine mandler.

  Jeg mødte op på Vejle Sygehus sidste mandag; den 15. Juni. Det var egentlig okay, selvom de var bagud, og jeg endte med at komme ind 3,5 timer for sent. Jeg har dog aldrig haft det så dårligt, som da jeg vågnede op af narkosen! Jeg fik morfin og panodil i mit drop, og jeg endte med en frygtelig kvalme og svedtur. Jeg tror, at kvalmen skyldtes, jeg ikke havde spist i 16 timer på dette tidspunkt. Men det var en slem tur.

  Jeg har dog hele sørget for at spise almindeligt siden; altså blød, men mere fast føde. Så jeg er har kun tabt 2 kg. Dog har det sommetider gjort ondt at spise. Men hvis jeg har spist ca. 30 min efter pillerne, så har det faktisk hjulpet en hel del. Og det er jo skønt. Jeg kan tydeligt mærke, når jeg får “rigtig” mad ned, for så sover jeg bedre. Jo mere jeg spiser af almindeligt mad, jo mindre ondt har jeg. Det lyder lidt underligt, men er sandt.

  Jeg synes faktisk, det Gør mere ondt at drikke væske, og jeg har oplevet det mest irriterende mellem dag 3 og 5, at jeg har fået min væske op i næsen, når jeg har drukket noget. Ikke så fedt. Men det er blevet bedre.

  Dog synes jeg inderligt, det er træls, at jeg ikke kan snakke ordentligt. Min tunge og drøbel er hævet, og det Gør jo intet bedre for mig overhovedet. Men jeg satser på snarlig bedring, så jeg kan synge igen.

  Det jeg er mest træt af, er dog at jeg ikke kan spise varm mad! Jeg elsker alt mad, men jeg er ved at være træt at kold og blød mad. Jeg har aldrig haft mere lyst til varme ting som i de dage her. Satser på at kunne om ganske få dage igen!

  Belægningerne er skrumpet en smule ind, men de er der stadig. Maden smager af mere igen og ikke kun af sår. Jeg er pt. Ved godt mod og satser på, jeg ikke skal gå for længe med de belægninger.

  Der har Været lidt følelse af at tabe sår et par gange. Men jeg har ikke lagt mærke til, om de er væk eller ej. Så det må jeg jo vente på i tålmodighed. Men det skal nok komme, når min hals beslutter sig for det.

  Jeg har 7-9-13 endnu ikke døjet med efterblødning eller lignende, hvilket jeg er meget glad for. Men her på dag 8 kan jeg mærke, at jeg er ved at blive en smule desperat og ønsker en ende på smerterne. Smerterne varierer meget. Kurven er mest slem om natten, og jeg sover på sofaen for tiden med hovedet hævet. Mine ører er ufattelig medtaget af det her, men jeg skal nok klare mig. Men det hele bliver bedre.

  For mig havde jeg 100 procent valgt operationen, selv når jeg kender smerterne som nu. Det er vejen frem til mindre sygdom. Når man er syg 4-6 gange om året med hoste, snot, ondt i halsen og ørepine, så tyr man til den sidste udvej. Så jeg glæder mig.

  Allerede nu har jeg valgt mit første varme måltid, når jeg er klar! Varm kartoffelmos og millionbøf!!

  Til fremtidige folk kan jeg kun anbefale operationen! Det var alt fra mig. Det blev godt nok lidt langt, men ja😁

 • Hej:)
  Jeg er på 9. dagen af dette smerte helvede kan godt mærke det er aftagende men har sindsygt ondt i mine ører og vil prøve at tygge mere som du beskrev, har dog det spørgsmål omkring hvornår begyndte du at spise varm mad igen? For savner godt nok at spise, er i lærer som kok og elsker at lave mad og spise så det er mit største helved ikke at få ordentlig føde:( håber at få svar og tak for en god beskrivelse af din periode som jeg kan lægge genkendelse på på mange punkter:)
  God dag

  • Hej Jesper

   Jeg så tilfældigvis dit spørgsmål, og har lige erfaringer fra sidste måned. Hvis du læser min besked længere oppe i tråden, kan du se dem:)

   Men altså for at svare på dit spørgsmål, så kontaktede jeg sygehuset på dag 9, og hun sagde, man faktisk godt måtte spise varm mad efter en uge. Jeg spiste så varm mad på dag 10:)

   Dog har jeg spist brød og kartoffelsalat osv fra dag 1, fordi det føltes bedre end helt flydende kost. Men lyt til din krop!:)

 • Hvordan var jeres nætter? Jeg har fået fjernet mandler og polypper i mandags primært på grund af snorken, der påvirker min nattesøvn. Hvornår stoppede jeres? Jeg sover dårligt herefter operationen og raller og “snorker”. Men det skyldes måske alt det hævede, sårene osv? Tak for de mange gode indlæg.

 • Så hænger jeg i smerte helvedet. Er på 5. Dagen, og er så glad for at læse dit indslag.
  Jeg vidste at jeg ville få meget ondt, lægerne ved at man vil få meget ondt, så jeg har så svært ved at forstå at man bliver sendt hjem uden ordentlig smerte dækning. Det sker åbenbart for alle,,,, eller?!!!
  Heldigvis var jeg klar over at dette kunne ske, så jeg fik oxynorm 5 mg med fra dag et. Men ikke engang det smerte dækker, men gør tilværelsen udholdelig.

  Håber smerterne snart er aftagende, så man kan se en ende på dette Mareridt.
  (Dette skrevet i morfin døs, så er det noget vrøvl der er skrevet, så bær over med mig)
  Kh
  Bente

 • Hvor er det rart og kunne læse andres oplevelse.
  Jeg fik fjernet mine mandler og polypper i halsen i mandags.
  De første dage har været til at holde ud men siden dag 5 er smerterne bare blevet værre og værre.
  Fredag nat (dag 5) vågner jeg op og med kraftig blødning, så meget at jeg følte jeg var ved at blive kvalt i mit eget blod, det vat som om jeg kunne mærke blodet bare pumpede ud. blev akut indlagt og er her endnu.
  Smerterne er nu så slemme jeg hverken kan drikke eller spise. Håber snart det vender for det er ulideligt det her.
  Jeg fortryder så inderligt jeg har fået fortaget operationen, så hellere have levet med kronisk halsbetændelse.
  Jeg er nomade ikke pylret men den smerte er jo ubeskrivelig.

 • Hejsa..
  Sikke en god side.. Jeg er i dag på dag 6 og jeg er meget i tvivl om jeg overlever det her.. Nogen der ved hvad man kan gøre når ens spyt bare hober sig op i munden som noget tykt klistret noget som jeg ikke kan synke? Jeg har tabt mig 3 kg og har måtte få kvalmestillende af lægen for bare at kunne spise lidt.. Ikke fordi det gør for ondt i halsen, men alt mad smager af de sår der og giver mig brækfornemmelser..Min krop var helt lukket ned og havde ikke flere reserver at tag af, så skulle i gang med at spise lidt.. Det er dog bedre nu og i dag har jeg kunne drikke en kop lunken hønsekødssuppe.. Kunne jeg skrue tiden tilbage havde jeg aldrig fået det gjort.. Glæder mig sååå meget til en stor fed pizza med masser af Chili og hvidløg..😋

  • Jeg har bare spyttet det stille og roligt ud.
   Jeg har tabt 4 kg her 7 dage efter, så jeg glæder mig også til at få lidt lækkert at spise igen. Min kost har mest været ymer og yoghurtbrød med ost, og til aftensmad gryderetter med hakket oksekød eller små kødstykker i, med ris eller pasta til.
   Men kan kun få omkring en halv tallerken ned.

 • Jeg døjede meget med mad propper ved mandlerne og overvejede meget om jeg skulle få dem fjernet efter at have læst om alle jeres smerter. Men det irriterede mig så meget at jeg besluttede at gå gennem de smerter. Det er nu 7 dage siden nu.
  Efter operationen havde jeg det forbavsende godt, og skulle til at have lidt at spise, men pludselig kastede jeg 1,5L blod op. Et team af dygtigt personale blev lyn hurtigt tilkaldt og jeg blev kørt ind på en undersøgelsesstue hvor den læge der havde fjernet dem blev nødt til at stoppe blødningen midlertidigt, ved at proppe noget gaze med noget væske på ned på sårene. Hun havde slet ikke tid til at tage beskyttelse på og jeg kom til at hoste blod på hende, på kittel og i hoved. Men er da glad for at hun følte at jeg var vigtigere end hendes beskyttelse. Da det så var holdt op med at bløde blev jeg lyn hurtigt kørt på operationsafdelingen igen, personalet havde ikke engang tid til at vente på portøren.
  Jeg kom så tilbage på sengeafdelingen og skulle overnatte der til observation.
  Behøvede ikke smertestillende før dagen efter. Og heldigvis har jeg ikke haft ret mange smerter endnu, hvis jeg bare husker at tage 1 stk 400mg ibumetin og 2 stk 500mg pinex hver 6 time. Men hvis jeg ikke tager dem kan jeg godt genkende de smerter i andre også har, med kraftige hals og øre smerter. Men de 10stk morfin piller jeg fik med hjem har jeg ikke haft brug for endnu.

 • Kære Jesper og alle jer andre. Tak for alle jeres beretninger, selvom de fleste af dem har flere år på bagen nu – de har været en god guideline igennem mine indtil nu første 6 dage efter operationen – jeg begynder at blive lidt nysgerrig på – og måske også utålmodig efter – hvornår sårene falder af og hvordan det sker. Kunne i direkte mærke når de faldt af? Er det stadig hvidt når de begynder at falde af eller skal der komme en mørk sårskorpe først? Spyttede i sårskorperne op eller slugte i dem? Og hvor længe tog det (hvor længe efter operationen og hvor mange dage før det var stort set væk)? De bedste hilsner Sarah

  • Hej Sarah
   I mit tilfælde faldt de hvide skorper af helt af sig selv, de løsner sig og kommer med ned når du spiser, jeg havde ingen smerter i den forbindelse overhoved. Men det har du jo nok fundet ud af nu, for dine burde også være faldet af nu, mine var stort set væk efter 14 dage.

 • Hej dejlig info som jeg har læst både nu og efter jeg fik fjernet mine mandler her i onsdags i sidste uge. Jeg fik fjernet mine fordi jeg havde haft noget rigtige kraftige halsbetændelser indenfor de sidste 3år flere af dem her fra de sidste par måneder. Den sidste jeg så fik troede vi så osse var en halsbetændelser men nej det var en byld, og for dælen hvis jeg skulle vælge mellem at få fjernet mandler eller tømme en byld, så giv mig bare nogle nye mandler tak, jeg er nu på dag 6 og har kun smerter når jeg synker,hoster men har først idag begyndte at spise lidt suppe, men jeg håber så meget på at alt bliver godt inden jul for det er nok det jeg glæder mig mest til lige nu og vi siger kun at der er 16 dage til juleaften

 • Jeg håber der stadig er gang i tråden.. Er en pige på 19 år og fik fjernet mine mandler for 6 dage siden.
  Klokken er nu 5 om morgenen og har ikke sovet pga ulidelige smerter i ørerne. Jeg er i tvivl om jeg skal ringe til 1813, eller jeg bare skal vente. Det har nu gjort ondt siden i går aftes ved 10 tiden og det hjalp ikke med smertestillende medicin.
  Det er endnu mere irriterende at smerterne gør jeg ikke kan spise/drikke da jeg allerede har tabt mig over 6 kg.
  Håber inderligt der er en der ude der svarer.
  PS. er udeboende og mine forældre er på ski ferie – så kan ikke lige ringe til dem og høre 🙁

  Vh Sissel

   • Hej. Jeg er på dag 8. Det har været et sandt smertehelvede og har fortrudt mange gange. Smerter i ører, svælg og hals, lige som jer andre. Mine mandler blev fjernet samtidig med en cyste (godartet) i halsen. Jeg havde aldrig drømt om at det kunne være så slemt selvom jeg var godt informeret.
    På 6. dagen stod den på mange tårer efter en smertefuld nat og stadig mange smerter. Medicin hver 4. time Ibuprofen x 1 a 400 mg + paracetamol x 2 a 500 mg. Efterfølgende ligger jeg en Hexokain sugetablet på tungen som bedøver ( håndkøb på apoteket ). Har fravalgt Ketogan da jeg får det underligt.
    Min mand er behandler og går meget op i alternativt. På 6. dagen hvor den var helt gal forsøgte han med at give mig zoneterapi og bagefter gav han mig en lindrende massage med forskellige lindrende creme. Jeg må indrømme at dette var rigtig godt for mig. Jeg fik det betydelig bedre, ikke at forstå at jeg blev rask men at smerterne blev mindre. Jeg kunne spise mad og mit humør blev betydeligt bedre. Han lavede/ laver også hjemmelavet mynte the og lavendel the som han har været i parken for at plukke. Han blev helt desperat af at se på hvordan jeg havde det. Natten 7. dagen var igen forfærdelig. Jeg fik samme behandling og samme lindring.
    Natten til 8. dagen har været den bedste indtil nu. Oplevede perioder om natten uden smerter.
    Jeg skriver dette for at det måske kan hjælpe andre og at der måske også er andre som har nogle gode råd til dette smertehelvede som det jo i virkeligheden er.
    God bedring til alle
    Tina

 • Hej Jesper
  Hvor er det fedt at få beskrevet hele forløbet, selv om det ikke lyder til at have været en fornøjelse. Jeg er 20 år og skal have fjernet mine mandler om 1,5 uge, efter lang tids døjen med halsbetændelse og hold nu op jeg er nervøs… Vildt at der er så meget forskel på hvordan folk reagerer, men spændende at læse om jeres oplevelser! Puha det bliver spændende.
  Hilsen Emma

 • Hej Jesper, Tak for den fyldestgoerende beskrivelse af forloebet.
  Jeg selv skal have fjernet mandler I naeste uge (slut April 2016 og jeg er 40 aar)
  Den lille forskel er at jeg skal have det gjort I Korea hvor de kraever min 3 naetters indlaeggelse. Det bliver nok ikke saerligt fedt, men regner med at jeg er en af de heldige saa det er hurtigt overstaaet.

 • Hej Jesper og alle jer andre,
  Jeg er nu på dag 8 efter at jeg fik fjernet mine mandler. Jeg er 44 år og hold nu da k*** hvor er det et helvede på jord ?
  Jeg har de ledeste smerter som jeg synes bestemt ikke er aftagende, kan ikke sove, får ikke nok at spise og har svært ved at komme på toilettet.
  Jeg er glad for at læse jeres beretninger og jeres følelser og oplevelser omkring det. Så føler jeg mig ikke så alene.
  Kan nikke genkendende til de værste ting, da jeg er bange for at være et “slemt tilfælde”. Synes tiden går så langsomt og har svært ved at forestille mig, at det hele blir godt igen.
  Alle siger god bedring og det lyder da træls.. De mener det jo godt. Har bare ikke rigtig nogen idé om hvordan det virkelig er, medmindre de har prøvet det. Derfor er det rart at kunne læse om andre i samme situation.

 • Hej Jesper. Tusind tak fordi du har brugt tid på, at forklare om efterforløbet vedr fjernelse af mandler. Godt skrevet. Jeg har ikke fundet nogle steder hvor læger, sygehuse eller andet personale har informeret om dette. Et 7-årigt barn i familien har fået fjernet mandlerne og det har været hårdt for ham, da han intet spiste i 6 døgn, men heldigvis drak han og spiste is. Nu er vi nået til 11-dagen og han virker til at have det ret godt, ingen smertestillende medicin de sidste 3 døgn. Han spiser godt nu, dog passer vi stadig på med skorper på rugbrød osv. Han snorker ikke om natten mere eller snapper efter vejret. Så håber vi at han undgår at få halsbetændelser, så han undgår den ene efter den anden antibiotika-kur. Han hader at indtage antibiotika. Så selvom det har været nogle barske dage, især de første 8 døgn, så ser vi fremad og glæder os over, at han har fået det bedre og sover roligt om natten. Med venlig hilsen Kisser.

 • Har nu læst denne nogle gange. Og kan se mange søger råd heri. Så hvis nogle kan bruge min beretning til noget, sø fortæller jeg gerne.
  Jeg ligger nu på dag 5. Dette er min anden gang jeg får fjernet mandler, jeps, var 19 da de tog dem første gang. To år efter får jeg en hals betændelse, tænker først, det er skisme da løgn, da fjernelsen første gang var et helvede. Kæmpe øre smerter som andre beskriver. Men også et sår der sprang op på 14 dagen og ender i fuld narkose på 16 dagen da det var en lille åre. Så tænk at man stadig kunne få hals betændelse. 4 år efter fjernelse siger en ny læge til mig at jeg har en rest i den ene side. Og det er så den rest de har fjernet her knap 12 år sener.
  Nu ved jeg jo hvad jeg kan forvente. Jeg prøver også at spise mere is, har lavet isterninger med smag til at sutte på. Har egentlig spist okey med mad, lidt kødsauce, blødt brød, banan, yougurt, koldskål. Men jeg kan mærke at smerten op til øret bliver mere og mere. Og for dælen hvor gør det altså ondt. Det er et helvede at gabe. Prøver at tænke at det går den rigtige vej nu, to dage mere med mange smerter så vender det. Også priser jeg mig lykkelig for det kun er den ene side denne gang. Så forsøger at sove på modsatte side.
  Håber samtidig det er det hele værd bag efter.

 • Hej.
  Er der nogen der kan fortælle mig hvilken dag deres sår røg af, og om det blødte meget?
  Jeg er på 7. dagen, og mit venstre sår er idag faldet af, og det blødte meget.
  Faldt jeres sår af samme dag?

 • Hejsa,

  Er der nogen der har prøvet coblations-metoden (radiobølger)? Overvejer via frit sygehusvalg at vælge et hospital der bruger den metode, da det angiveligt giver færre smerter. Det sygehus jeg er henvist til bruger kun den traditionelle metode med kniv.

 • 4 uger efter operation:
  ÅRSAG:
  Fik fjernet mandler, da de fyldte meget i svælget og gik ud over vejrtrækning (og dermed kæbespændinger for kompensation). Havde også mandelpropper.

  HVORDAN GÅR DET NU?
  4 uger efter forløbet er alle irritationer væk. Jeg oplever dog stadig: Smagsforstyrrelser på min mad. Den er begyndt at smage af mere, men smager stadig meget fladt/saltet/metallisk. Jeg kan heller ikke lure, om min lugtesans er fuldt normal.
  Det virker som om at svælgbuen (hullet til halsen) er blevet mindre; som om mandlerne har holdt buen oppe før. Jeg er lidt bange for, at det måske har en påvirkning på smag/lugteoplevelsen af mad. Men måske er det bare en ubegrundet frygt.
  Jeg har desuden fået nogle ar, der irriterer i svælget, som om der stadig sidder madrester.
  GODE TING: Jeg kan trække vejret meeeget bedre nu end før. Det er meget befriende.

  VURDERING: Hvis mine smagsløg bliver normale om nogle uger, så har det været alt besværet værd. Men det tager altså minimum 4 uger at blive helt normal.

  SMERTER UNDER FORLØBET:
  Der var smerter og det var ubehageligt at spise i starten, ISÆR hvis jeg havde glemt at tage smertestillende. Så blev jeg MEGET ubehagelig over for mine omgivelser (pga. meget stærke smerter). Men det var ikke noget en ordentlig smertedækning af Ibuprofen og Panodil ikke kunne klare for mig. SÅ DERFOR: Lad ikke smerterne afskrække dig alt for meget. Det er jo bare midlertidigt.

  • Hej Anne Sofie! Nu er det godt nok mange år siden du skrev din kommentar, så jeg ved ikke om du eller en anden har mulighed at svare – men det er ca 4 uger siden jeg fik fjernet mine mandler, og jeg oplever de samme forstyrrelser i smagssansen som du gjorde. Jeg kan ikke finde yderligere information om dette andetsteds, og hvorvidt det går over. Er ved at være rigtig ked af, at min smagssans er sådan. Gik det væk for dig/evt andre der læser? Blev det normalt igen?

 • Her er min historie. stor hen

  Min kone blev diagnosticeret med kræft, (før jeg lærte Rick Simpsons olie / anerkendt Sikringsorganisation) hospitalet sagde at gøre kemoterapi og strålebehandling. hun gjorde… og gik igennem en masse… men ingen kur, efter et stykke tid lægerne sagde kræft breder sig og vi kunne kigge efter alternativer. Jeg søgte på internettet og fandt ud af, om olie… spurgte en masse spørgsmål… set videoer osv… vi gjort olien os selv men det kunne ikke bare arbejder vi gjorde mere skade end gavn og kræft der stadig spredning, jeg søgte flere på internettet fandt jeg et vidnesbyrd om, hvordan en dame fik olie via en email, ricksimpsoncannabisoil96@gmail.com straks kopieres e-mail: Jeg skrev til denne meget email ricksimpsoncannabisoil96@gmail.com og i en time senere fik jeg et svar tilbage spørge mig nogle få spørgsmål , og oplyste mig på hvordan for at få olien i den næste 48hours, jeg placeret min ordre og i den næste 48hours medicin olien kom til os. umiddelbart min kone begyndte at bruge olie, det blevet to måneder nu, da min kone har brugt medicin olie og kræft problemerne er væk denne kendsgerning blev præciseret af lægen.

  Jeg sætter op denne stykke af vidnesbyrd af hensyn til dem en gang hvem savn indeværende olie venligst ikke dø i stilhed der er en kur mod din kræft i dag e-mail: ricksimpsoncannabisoil96@gmail.com og få olien.

 • Jeg er nu på 8 dagen, og må indrømmme at det har været et rent helevede!!! De første par dage, var ikke så slemme, men når man tredje dag går det kun ned af bakke..fjerde, femte og sjette dagen havde jeg svært ved at spise og jeg drak en drikke yogurt og fik spist en halv bolle og lidt katoffelmos på de dage. Jeg mistede derfor alt energi og pillerne tog hårdere på mig, men smerterne var stadig voldsomme. Jeg rystede når jeg stod op da min krop var udmattet og sulten. Et god forslag hvis man oplever dette og har meget svært ved at spise. Drik protien drik, det er effektivtogvirker hurtigt så du kan få mere mad ned i maven efter følgende. Vingummier har også virket for mig og hvis man har en sød tand er kanel gifler lette at spise! Her i nat vågnede jeg af at mine scorper ville ud og der rog der for blod og slim op, som lægerne kun beskriver som lidt spyt klatter.. av for helevede og det var virkelig en ubehagelig oplevelse.

 • Hej Jesper
  Dit indlæg har været til stor hjælp, efter min operation med fjernelse af mandler, og drøbel. Mest fordi at dit indlæg hjalp mig med at holde håbet i live.
  Mine første 3 dage gik også nogenlunde, hvor jeg kunne drikke vand, og spise yoghurt eller is. Meeeen fra dag 4 til 10 har det ikke været andet end et smerte helvede. Inter kunne jeg spise eller sluge. jeg græd bare ved tår af vand. Og det var vel og mærke med 2stk pamol 1.5 ibuprofen og 1 tradolan for hver 5.time.
  Alt i alt hvad det en rigtig slem omgang som jeg virkelig fortrød under forløbet. men i sidste ende har jeg tabt mig et par kilo. kvittet smøgerne. snorker ikke længere. sover bedre og ingen halsbetændelse. Så i sidste ende har det været det hele værd

  Hilsen Mustafa (26år)

  • Hej Mustafa,
   Mange tak for din kommentar og for at dele dit forløb.
   Det er nemt nok at sidde her bagefter og komme med gætterier på, hvordan du kunne have fået et blidere forløb, men faktum er bare, at smerter og oplevelser er meget individuelle.
   Jeg holder fokus på, at du til sidst beskriver, at der på den lidt længere bane er nogle positive konsekvenser. Dem vil jeg bare gerne ønske dig tillykke med – det er meget gode ting alle sammen.

   De varmeste hilsner
   Jesper

 • Jeg er på dag 6 efter operationen. Jeg kan fuldt ud relater til din beskrivelse.
  Har været indlagt i går idet det blødte meget fra halsen.
  Jeg bruger kun pinex og bonyl som gør at jeg kan holde det ud.
  Jeg har svært ved ikke at hoste eller rømme min hals, som øger risikoen for blødning i halsen.
  Det er et helvede indtil nu, men glæder mig enormt til at jeg kommer på den “anden side”.
  Tak for en meget detaljeret og efter min egen oplevelse meget præcis beskrivelse af forløbet efter operationen.
  Mvh Claus

 • Hej. Godt indlæg ?
  Jeg ville dog have ønsket jeg læste det for en uge siden, jeg er/var selv i “smertehelvedet” da jeg fik fjernet mandler for 1uge og 1 dag siden altså må jeg være på dag 7.
  Jeg tvang mig selv til at spise pomfritter på dag 5 og 6 ? da min læge sagde at det ville blive bedre når skorperne var faldet af, og smerterne derfor ville være mindre, så jeg hjalp dem godt på vej med pomfritter ?? og det var faktisk overraskende rart at få kløet lidt i halsen ? jeg har dog stadig små smerter, men jeg behøver ikke tage smertestillende. Så dette kan måske være et godt råd til hvis nogen læser med inden operation, spis pomfritter ?? men vær dog opmærksom på blødninger, jeg blødte meget minimalt og skorperne er faldet af, nu skal jeg bare have gang i tungen og muskerlene i halsen igen så ømheden også går væk, og der vil jeg prøve trikket med vingummi som du nævner.
  Hilsen Sarah.

 • Fandme godt skrevet og minder meget om min oplevelse. Synes dog ikke de stærke oxynorm hjælper på smerterne. Tager dem mere i desperation pga de sindssyge smerter. Alternativt overvejede jeg at bestille en lejemorder til mig selv ????☠️??.

  Er lige nu på 9 dag og alt passer med det du skriver.

  Jeg håber der er lys for enden af…. Lige nu bare smerter med smerter på.

 • Wow, det er et gammelt indlæg det her, men det har hjulpet mig så meget. Jeg var aldrig aldrig aldrig gået ind til det her, hvis jeg vidste hvad det indebar.
  Har læst indlægget dagligt, og følt mig lidt mindre alene i det smertehelvede 😀
  Er nu på dag 12, og for første gang er jeg ikke vågnet med øresmerter eller badet i sved.
  Glæder mig til at kunne tage alle de kilo på, som jeg har smidt de sidste dage. Dårligste slankekur ever.
  Og endnu mere til at kunne bruge min stemme igen, det har føltes som 12 dage i isolation, og så ensomt ikke at udtrykke hvad man føler.
  Tak 🙂

  • Hej Sophia,
   Ja indlægget har efterhånden nogle år på bagen, men med omkring 50 daglige læsere nænner jeg ikke at slette det ?

   Det er dejligt at høre, at du er på vej ud på den anden side, fordi det her forløb kan være ret pinagtigt. Håber du får alle de positive effekter hurtigt = mindre halsbetændelse, evt mindre snorken, mindre irritation og meget meget mere.

   De varmeste sommerhilsner
   Jesper

 • Hej alle, ved godt det er et gammel opslag men er lidt bekymret. Jeg er på 8. dag og har de sidste 3 dage, haft en bule/klump lign i venstre side. Efter den er kommet, kan jeg ikke engang drikke vand uden af det svier, nogle der har oplevet noget lignende?

  • Kære Cecilie. Det er formentlig såret, der har fået skorpe på, og dermed det, der driller dig. Var jeg i dine sko ville jeg se tiden an yderligere et par dage, og hvis det derefter stadig er et problem, så søge svar hos din læge.

   Det er ikke atypisk, at skorpen på såret kan været ret generende indtil den falder af. Selvom forløbet kan være frustrerende, smertefuldt og generende, så lover jeg, at det går over – på et tidspunkt. Hvert forløb er imidlertidig individuelt.

   Jeg ønsker dig alt det bedste, og du må hjertens gerne lade høre fra dig om nogle dage med status på, hvordan det er gået.

   Varme hilsner
   Jesper

   • Tak for svar Jesper. Vi endte med at ringe til hospitalet, hvor de mente det kunne være en blodansamling, så hvis den ikke er forsvundet inden en uge eller to så skal til læge, den er dog blevet en del mindre. Så det går meget fint tak?

  • Hej Cecilie,
   Jeg oplever præcis det samme som dig lige nu. Fandt du ud af hvad det var? Og hvor lang tid gik der før det var væk?

 • Halløj, jeg sidder nu her på 8. dagen, og har næsen intet fået indtaget, kan lige få mig taget sammen til at drikke noget iste til mine piller. Har tabt mig omkring de 5 kg, og er rigtig frustrer over at jeg ikke kan indtage noget. Har haft en masse mundvand, og der er specielt i dag, rigtig meget “blodrest” med? Var det noget du også oplevede?

  • Kære Sofie,
   Nu er det et par år siden, at jeg selv gennem gik det, men det lyder meget bekendt. Blodresten er meget naturlig og er nok fordi dit sår giver efter og falder af, så det er ganske naturligt. Og de 5 kg, jamen de skal nok komme igen, afhængig af din fremtidige kost, motion osv.

   Men jeg tænker at din status lyder rimelig, fornuftig og “uproblematisk” forstået som at det er forventeligt.

   At du ikke kan tage dig sammen til at indtage mad og drikke kunne sagtens hænge sammen med, at du nu på 8. dagen får tilført for lidt energi, men når du i løbet af de næste 2-4 dage for nemmere ved at spise, så skal du nok komme i gang igen.

   Skriv meget gerne igen om en uges tid og fortæl om udviklingen, og ellers naturligvis, hvis du har spørgsmål.

   God bedring
   Jesper

 • Hej!
  Tusind tak for alt den info og gode råd omrking fjernelse af mandlerne! Vil lige kort fortælle om min oplevelse, da jeg ikke kan se nogen skriver om deres oplevelse, hvis de ikke kan tåle morfin og imbumetin – det noget jeg godt kunne have brugt.
  I forvejen vidste jeg at jeg ikke kunne tåle imbumetin særlig godt. Men lægen overtalte mig til at prøve igen. Det resulterede i ekstreme mavesmerter, svimmelhed og kvalme.. Så jeg stoppede med imbumetin på 2. dagen.. Derefter prøvede jeg morfin og panodil, men fandt ud af jeg heller ikke tåler morfin. Jeg havde virkelig meget kvalme, så dobbelt og skulle minde mig selv om at trække vejret. Meget ubehageligt, var konstant bange for jeg ville glemme at trække vejret og dø. Samt var mit blodtryk 97/54 puls 49 – ikke godt. Det var meget ubehageligt. Fik snakket med vagtlægen og han rådede mig til at kun være på panodil desværre. Så kun 2 panodiler hver 6. time , og det er hårdt. De virker kun meget lidt, og kun imellem 2-4. time.. Så det har/er et smertehelved for mig når jeg kun har panodiler at smertestille med.. Men jeg fortryder det ikke. Sagde konstant til mig selv, “husk, at hvis nu du fik det gjort akut under en af de 100 halsbetændelser du har haft, ville det gøre mere ondt end når du er forberedt”

  Gode råd:
  *Når du spiser, så gå rundt imens, stå op. Det godt for din mave og forbedrer pillernes virkning.
  *Køb aloe vera, lindre og smører halsen rigtig godt.
  *frosne ærter eller andet til at komme på ørene (dette har været en lifesaver for mig!).

 • Tak Jesper, for en detaljeret og ærlig beskrivelse. Jeg er på dag 5 og blev rigtig glad da jeg fandt din beskrivelse, så jeg kunne overbevise mig selv (og min kone 🙂 om at jeg ikke nødvendigvis er en pivskid. Jeg fik også fjernet en stor halsbyld, der havde bredt sig langt ned i halsen. Jeg var indlagt i 4 dage. Det smerter i halsen, og jeg har kvalme, og jeg kan intet spise. Også irriterende er alt mundvandet og slimen som skal væk, samt den konstante følelse af at have et stykke tørt franskbrødskope (såret) siddende fast i halsen. Jeg tager kun panodil. Tvinger mig selv ud på en daglig gåtur på et par km, og tænker at vægttabet ikke gør så meget her efter julen 😉 Lidt en skam man ikke bliver lidt bedre forberedt fra hospitalets side på tiden når man kommer hjem efter fjernelse af mandlerne.

  • Blot en opfølgning. På 6. dagen sprang mit sår op og jeg måtte indlægges igen til ny kirurgi. Efter 2 uger var alt ok, pånær en vigtig ting….
   Her efter knap 3 måneder har jeg stadig fornemmelsen af at der sidder en brødskorpe eller et stort havregryn fast i halsen. MEGET GENERENDE!!! Det kunne være interessant og høre om du eller andre også har haft eller hørt om den gene? En øre-næse-hals-lægen har tjekket men kunne ikke umiddelbart se noget. Han mente, det nok var psykisk! Øv, sikken en træls og useriøs melding. Der ER noget fysisk som generer, og det driver mig til vanvid.

 • Dette indlæg har hjulpet mig utrolig meget! Jeg er på dag 11, og har de sidste dage fået det bedere, til trods for at jeg stadig ikke kan se nogen forskel på de hvide belægninger. (Håber snart der sker noget)
  OBS! Jeg meddelte dem på sygehuset at jeg ikke kunne tåle ibumetin, og de sagde, at bonyl skulle været en anden slags “ibumetin” men som jeg godt skulle kunne tåle. Fik også tramadol og Pinex. Fik så ulidelige smerter i maven, og de blev værre dag for dag. På dag 4 lå jeg vred mig i smerte. Ubeskrivelige smerter! jeg ringede grædende til vagtlægen. Han fortæller mig at jeg straks skal stoppe med bonyl, da det hos nogle kan give kraftige mavesmerter! Han spurgte også ind til om jeg var kommet af med afføring, hvilket jeg heller ikke havde. Det mente han skyldes tramalol, fordi de kan give forstoppelse. Efter endt samtale havde jeg kun mine Pinex tilbage, men heldigvis forsvandt mine mavesmerter i løbet af et døgns tid.. vil aldrig glemme de smerter! Så hvis man begynder at få ondt i maven, så tøv ikke med at ring til lægen, da det kan blive et sandt smertehelvede!

  • Det er et par rigtigt gode pointer du kommer med her. Bonyl er som udgangspunkt ikke så hård ved maven som Ibumetin/Ibuprofen, men al medicin har i større eller mindre grad bivirkninger.
   Det samme gør sig gældende med Tradolan/Mandolgin/Dolol, som kan have en lang række bivirkninger, så som forstoppelse, døsighed, rysten på hænder, opkast og meget mere. I øvrigt må man ikke føre nogen former for motordrevet køretøj på de præpærater (indtil 24 timer efter sidste indtag).

   Nogle læger ville give dig noget mod mavesmerter og forstoppelse indeni, men selvom det kan lette på bivirkningerne, så fjerne det jo ikke årsagen.

   Mange tak for din kommentar, jeg er sikker på, at der er andre, der kan have gavn af den.
   Jesper

 • Hej Jesper
  Vil blot tilslutte mig det taknemmelige kor af ligesindede fra de sidste 8 år.
  Er selv 33 og på dag 6 efter operation.
  Har lært på den hårde måde at man SKAL TAGE DET HELT MED RO!

  Følte mig overraskende klar i hovedet de første dage og velfungerende med både Oxynorm, paracitamol og benadryl i blodet og gik både tur med familien, lavede mad og sov nogenlunde så længe jeg var smertedækket.

  Dag 2 gik der så hul på højere mandel hvilket resulteret i 1 time hvor jeg hostede blod op uafbrudt og blev hentet med udrykning og akut opereret med fuld bedøvelse. Meget grim oplevelse.

  Siden har jeg holdt mig i ro og de sidste dage slår ørersmerterne mig pludselig og uden varsel i gulvet flere gange dagligt. Det hjælper heldigvis at ligge ned.

  Kan stort set ikke spise eller drikke, men det har indtil nu ikke manifesteret sig som ubærlig sult. Bare sløvhed og træthed. Har allerede tabt 5 kg. En stor del sikkert fordi jeg hverken har vand eller væske i kroppen som jeg plejer.

  Har dertil fået pencilin af en lokal øre/næse/hals læge pga. Feber, da jeg fik tjekket om øresmerterne kunne skyldes mellemørebetændelse.

  Det værste synes jeg er ingenting at måtte lave når jeg endelig har det ok. Tør ikke en gang løfte min 14 måneders søn op, da det var det som satte min blødning igang på dag 2.

  Jeg har endnu til gode at finde ud af om det var det hele værd.

  Endnu en gang tak for beretning.

 • Hej Jesper,

  Tak for beretningen, det her er nok den mest brugbare information, jeg endnu har kunnet finde.

  Jeg er 36 år og fik fjernet mine mandler for 18 dage siden. Det er interessant, hvor forskellige forløb, folk beskriver. Jeg var slet ikke plaget af så kraftige smerter som du beskriver. Til gengæld begyndte min venstre “mandel”, at bløde kraftigt på dag 4, og jeg måtte hentes med ambulance og brændes og til observation. Derfor blev helingsperioden også forlænget til idag. Jeg har ikke ondt længere, men jeg har stadig fornemmelsen af, at have en klump i halsen, når jeg synker. Jeg kan stadig heller ikke tale alt for længe uden, lige at skulle have en slurk vand. Jeg troede, det ville gå væk efter de 14 (18) dage og ingen har indtil videre sagt andet. Der står heller ikke andet i de brochurer, jeg fik eller på nettet for den sags skyld.

  Så mit spørgsmål til dig og evt. andre er, hvor længe der gik før alt var tilbage til normal og I ingen gener havde overhovedet? Og om og hvad jeg kan gøre for, at hjælpe processen på vej?

  • Hej Maria,
   Nu er det jo nogle dage siden jeg gennemlevede det forløb, så detaljerne er lidt usikre.
   Den sidste dag jeg beskriver heri var også 1. dag som værende rimeligt ok. Jeg tror nu nok der gik et par uger med aftagende men dog tilstedeværende irritation.

   Hvor er det frustrerende, at du måtte derind igen, for uden selv at have oplevet det med mandlerne, så plejer helingsperioder typisk gerne at blive længe for hvert “tilbagefald” eller øvrigt indgreb.

   Men Maria, du er godt på vej. Husk det, og fokuser på det. Snart kan du glemme mandlerne og i stedet lade dig “underholde” med corona-situationen.

   God Påske
   Jesper

   • Tak for alle beretningerne . Jeg er 44 år og fik fjernet mandler for 6 dage siden. Jeg har ikke oplevet voldsomme smerter endnu (7-9-13) og kan leve med alm Panodil og ibuprofen . Men kors det er ubehageligt og ulækkert . Den smag man har i munden. Og jeg syntes min mad sidder fast . Det glider umiddelbart fint ned i spiserøret (efter lidt besvær) men så føler jeg ind i mellem noget af maden kommer op i spiserøret igen ? Det syntes jeg er sært !

    Jeg kan spise det meste . Dog ikke uden smerter , men jeg havde forventet mange flere smerter . Føler det “bare” som en slem omgang halsbetændelse .

 • Hej Jesper og alle andre
  Jeg tilslutter mig også takkekoret.
  Jeg vil bare lige anbefale at spise vandmelon, iskold selvfølgelig. Men bare fornemmelsen af at tygge sin mad gør underværker og så indeholder den jo meget væske.
  Er pt midt i smertehelvedet og tygger tyggegummi på livet løs. Glæder mig til at komme ud på den anden side. Det er i dag 6 dage siden jeg blev opereret.
  Pøj pøj til alle som er midt i eller står overfor en sådan operation.

 • Kære lidelsesfæller 😊
  Jeg (kvinde, 49) fik fjernet mandler for 8 dage siden. Bortset fra enorm træthed har jeg stort set ikke haft smerter. Kun de første par dage tog jeg Oxynorm, ellers har Panodil og Ipren holdt mig smertedækket – eller meget tæt på. Jeg har selvfølgelig godt kunnet mærke en ruhed i halsen men ikke noget, der forhindrede søvn eller spisning overhovedet. Ingen ørepine.
  Jeg har spist probiotiske fødevarer i massevis (hjemmelavet kefir og kombucha), fordi særligt mælkekefir har en positiv effekt på sårheling. Måske har dette haft betydning for mit “lette” forløb. Eller jeg har bare været heldig.
  Hold modet oppe og god bedring! Lige pludselig er man igennem 😊

 • Hej! Er på dag 6 efter operation fjernelse af mandler. Smertehelvede uden lige – holder mig oppe på jeres erfaringer.
  Har ondt i halsen, men det er ikke mit problem i forhold til indtagelse af mad og drikke. Når jeg prøver at spise virker det som om, at min tunge, kæbe og tænder laver en ufrivillig og unødvendig krampe i hele det parti, så jeg ikke tør indtage noget. Gør også ondt et godt stykke tid efter på prøvelse af undtagelse af mad og drikke. Andre der har oplevet dette?

  Endnu en tilslutter til takkekortet.

 • Tak for alle jeres beretninger, skal have fjernet mandler på næste torsdag og har mest lyst til at aflyse nu. Er du glad for du fik det gjort i dag Jesper?

  Mvh

 • Hej! Jeg er selv på dag 7 med at få fjerner mandler og oplever præcis det samme med smerterne. Jeg vil dog lige knytte et godt råd til indlægget, som jeg endnu ikke har set nogle har været udenfor. Det er SÅ VIGTIGT at spise, drikke og huske at få rørt sig. Dette gjorde jeg sjovt nok ikke de første 4 dage, da man jo ingen overskud har, men det endte desværre med en indlæggelse på hospitalet igen, da jeg derved fik stoppet mave. Jeg kan først, undskyld mit sprog, skide her på dag 7, og ved at min mave har været tilstoppet, har jeg oplevet enormt meget kvalme. Jeg har nok kastet op 8 gange i løbet af 6 dage, og har måtte drikke afføringsmiddel for at få gang i maven. Vil lige sige at kaste op med åben sår i halsen IKKE er fedt. Derfor håber jeg alle som skal eller går igennem det her, på bedst muligvis tvinger sig selv til at spise, drikke og gå nogle ture.

  • Kære Julie,
   Nej det er vist en ny vinkel, men bestemt et råd der er værd at give videre! Jeg kan ille forestille mig at opkast gør heling af såret hurtigere og nemmere.

   God bedring til dig. Kæmp videre, for der er lys lige om lidt.

   Jesper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.