Ved du i virkeligheden hvad selvværd er? Der findes fine lægevidenskabelige definitioner på selvværd, men jeg vil komme med mit bud på en definition. En definition baseret på egne oplevelse, erfaringer, erindringer, og en definition baseret på mange psykologsamtaler.

Selvværd og selvtillid

Hvor jeg tidligere mente, at selvværd og selvtillid var en og samme ting, så har jeg over de seneste par år måttet revurdere min opfattelse.

Som udgangspunkt har jeg fået den forståelse, at selvværd og selvtillid er to meget forskellige ting.

 • Selvtillid er det, der udefra kan ses, og bygges i høj grad på ens performance og opnåelse af mål.
 • Selvværd er det, der alene kan føles indvendigt, og bygges i høj grad på egen vurdering af egen værdi og værdiskabelsen fra sine roller.

Men de to lever som udgangspunkt i en kontinuerlig symbiose, hvor de til stadighed påvirker den anden med baggrund i eget niveau.  Ind imellem sker der imidlertid det, at en blokade opstår, typisk således at positiv påvirkning fra selvtilliden til selvværdet bremses i sin indflydelse.


Konsekvensen bliver således, at selvtilliden får lov at vokse, mens selvværdet ikke følger med.

Og så er vi tilbage til “10 grunde til et selvværd i bund”.

 1. Du har altid fået at vide, at du er doven og ugidelig
 2. Du har oplevet massiv modgang i dine handlinger
 3. Du er kontinuerligt kritiseret for dine handlinger og løsninger

Alle oplever vel nok modgang fra tid til anden, og er modgangen tilstrækkelig stor, vil det påvirke dit selvværd negativt. Men omvendt oplever de fleste medgang efter modgang. Ligesom modgangen vil også medgangen påvirke selvværd, men positivt. Ok det blev måske lidt kompliceret, så vi simplificerer det lige lidt.

Interaktion mellem selvværd og selvtillid - Bjørnen Brøler
Interaktion mellem selvværd og selvtillid

Som alle andre har jeg oplevet medgang – masser af gange. Og jeg har oplevet modgang – masser af gange. Og i perioder har både selvværd og selvtillid været i bund, nøjagtigt som grafen ovenfor foreskriver. Men så er det ind imellem, at den førnævnte blokering kommer på besøg, hvorefter der sker en ubalance.

Helbred rammer selvværd

 1. Du har fået en depression
 2. Du har fået stress
 3. Du har fået Post Tramatisk Stress Disorder (PTSD)
 4. Du har fået psykose, OCD, skizofreni eller andet

Der findes ikke noget som psykisk sygdom, der kan sparke dit selvværd så grundigt til tælling, at det muligvis aldrig rejser sig igen. De fleste psykiske sygdomme er affødt af enten traumatiske oplevelser, arvelige gener eller miljø-baserede “mutationer” i hjernens signalstoffer. Det sidste lyder enormt teknisk, og det er det formodentlig også for de læger, der skal behandle det, og de medicinfirmaer, der skal producere vores alles redning.

Men jeg har nu en mere simpel tilgang til emnet signalstoffer – takket være min dygtige psykiater.  Han beskriver nemlig signalstoffer på følgende måde:

“Hvis hjernen får besked på at udføre en handling – for eksempel at vrikke med en lillefinger – skal forskellige enheder i hjernen udføre en handling. Dette kræver at enhederne får besked om handlingerne, og de beskeder sendes som signalstoffer.

Antag at signalstoffer normalt kan springe 3 fod, når de springer fra enhed til enhed, men at der på grund af en af ovenstående årsager nu er 10 fod. Det vil betyde at mange signalstoffer nu ikke kan nå sit mål.

Og når hjernen lever af signalstoffer, som er blevet amputeret, så kan hjernen ikke levere som vanligt.”

Når den manglende mobilitet af signalstofferne er årsagen, så kan man komme vældigt langt med medicin. Jeg vil på ingen måde forelå bestemte medicinske præparater, eller komme med forslag til selvudredning, men hvis du mener at noget som helst af ovenstående kunne passe på dig, så tag endelig en samtale med din læge. Der findes masser af fine beskrivelser på Internettet om de enkelte sygdomme, men hold dig endeligt fra de mange online diagnosticerings tests. Mange af dem er upålidelige, fup & fidus,

Identitetskriser og selvværd

 1. Skilsmisse
 2. Afskedigelse
 3. Anden tab af selvforståelse eller identitetskrise

Ethvert tab, om det måtte være selvforskyldt eller ej, kan og vil påvirke et selvværd. Hvor nogle skilsmisser eller afskedigelser sker i gengældt forening, så sker andre i strid modvind og med svære ar på sjælen. Men de “nemme” tab sætter sig også omend i mindre grad.

Sådanne ar skubber niveauet på selvværd nedad, mens en nyansættelse eller et nyt kærlighedsforhold vil øge selvværdet (igen). Der kan være uanede mængder af hjælp derude i samfundet til nyskilte, ny-afskedigede og andre, der af en eller anden grund oplever en identitetskrise. Du kan søge hjælp hos din fagforening eller A-kasse, hos kontaktgrupper, og du kan søge coaching som undertegnede tilbyder.

Opsummering

Og hvor kommer eksemplerne til denne 10 grunde… liste? De kommer af personlige erfaringer. Ikke således forstået, at jeg er den heldige vinder af samtlige de nævnte psykiske sygdommer, men det er rimeligt repræsentative alligevel. Når jeg er til samtaler hos min dygtige psykolog hos AS3, så arbejder vi netop i øjeblikket med, hvordan manglende selvregulering i selvværdet kan lirkes til at igangsættes. Og det er utroligt så langt man kan nå, blot ved at italesætte tingene.

Jeg har gennem længere tid gået med en manglende forståelse over, at min selvtillid var ganske okay, mens mit selvværd var hårdt prøvet. Alene ved forståelsen af, hvor mange faktorer der spiller ind på selvværdet, og ved forståelse og anerkendelse af blokeringen opnår jeg forhåbentlig en fremadrettet forståelse af, hvordan jeg optimalt set kan hjælpe mit selvværd til at forbedres.

Stigende selvværd - når Bjørnen Brøler

Temaet “Følelser” vil kører henover 2. halvår 2017. Formålet er at belyse en række forskellige følelser med udgangspunkt i min egne erfaringer.

Ærlig og personlig provo-debattør med holdning og engagement. Dybe emner, der ofte udfordrer tabu belagte emner. En vidensbegærlig og struktureret mand, der som udgangspunkt behandler alle med respekt - med mindre det tjener et højere og vigtigere mål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.