Julemand

En årligt tilbagevendende begivenhed inden jul, er at få planlagt julemandens rute. Denne her julemand parkerer slæden med rensdyr udenfor Hammerum og Gjellerup og går rundt mellem de udvalgte familier. Det betyder, at ruten skal være optimeret, effektiv og uden nogen unødigt tidsspilde. Det betyder også, at jeg kraftigt prioriterer kun at besøge et givent område én gang. Til at tegne og beregne ruter bruger jeg Google Maps.

Kort over Hammerum og Gjellerup ved Herning. Julemandens rute dækker dette område
Kort over Hammerum og Gjellerup, hvorfra julemandens rute tegnes.

Som konsekvens af den effektivitetstilgang betyder det også, at der hvert år er familier, der må få afslag på besøg. Det kunne fx. være en familie i Hørmarken (Hammerum Sydøst), som udelukkende ønsker besøg om eftermiddagen, men som er eneste der ønsker besøg på den tid af dagen. At gå fra det centrale Hammerum til Hørmarken tager ikke under 15 minutter (hver vej). Tillagt 15 minutter til besøget, så “koster” det 45 minutter at besøge den familie – forudsat jeg i forvejen er i det centrale Hammerum. Kan jeg derimod når fx 2 familier Hammerum Hovedgade (2x 15 minutters besøg + ca 5 min’s transport omkring hvert besøg), så bliver det sidste mit valg.

Nogle år oplever jeg, at en familie, der er valgt fra, ellers har været ude med bestilling i god tid, men det er ikke en prioritet hos mig. Jeg begynder først på ruten når jeg har en vis mængde besøg uanset. Jeg ved af erfaring, hvor mange der er plads til. Derfor har jeg i forvejen ideer til, hvor jeg kan være hvornår.

Er der et mønster i julemandens rute?

Byerne kan inddeles i naturlige zoner for julemandens rute. Zonerne er baseret på erfaringer om typiske ønsker i de områder.
Byerne kan inddeles i naturlige zoner for julemandens rute. Zonerne er baseret på erfaringer om typiske ønsker i de områder.

Ja og nej. Erfaringen siger, at

  • familier øst for jernbanen og syd for hovedvejen i Hammerum foretrækker besøg først på formiddagen.
  • familier i Gjellerup foretrækker besøg i løbet af eftermiddagen
  • de fleste familier vest for jernbanen og syd for hovedvejen i Hammerum ønsker besøg sidst eftermiddag eller aften.

Det er naturligvis generaliseret og med undtagelser. Det giver dog nogle naturlige zoner, som gør planlægningen noget nemmere.

Dertil samler jeg alle besøg i Gjellerup i én omgang, da det tager ret lang tid at gå mellem Hammerum og Gjellerup, og de prioriteres altid øst-til-vest eller omvendt.

Hvem vælges til eller fra?

Som udgangspunkt vælges alle i Hammerum og Gjellerup til, men nogle år kan jeg ikke nå alle, og så skal der prioriteres. I den forbindelse prioriterer jeg på:

Julemanden på besøg
Julemanden på besøg
  • Er adressen meget afsides i forhold til hvor jeg ellers befinder mig i det/de ønskede tidsrum
  • Hvor mange børn er der
  • Alder på børnene
  • Har jeg besøgt dem før
  • Er der noget særligt over familien, som i mine øjne skal prioriteres

Der er groft sagt ikke en færdig formel for prioriteringerne, men ovenstående kan være årsager til at vælge til eller fra.


Er du blevet nysgerrig, kan du også læse om julemandens kostume og udstyr med materialer fra 16 forskellige lande.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.