Kort over Hammerum, Gjellerup, Herning, Ikast og Brande
Kort over Hammerum, Gjellerup, Herning, Ikast og Brande

Juleaftensdag dækker jeg som julemand alene Hammerum og Gjellerup øst for Herning. Til øvrige julearrangementer kan følgende byer være en mulighed for julemanden:

  • Herning omegn
  • Ikast
  • Brande
  • Silkeborg

Hvad tilbyder jeg til næste jul – Julemand i julen 2023?

Historien om en julemand

Historien bag julemanden i Hammerum og Gjellerup ved Herning

Fra et billigt filt-kostume i Beder-Malling syd for Aarhus til et hjemmedesignet og hjemmesyet kvalitetskostume i Hammerum og Gjellerup ved Herning.

Det startede som julemand i 2016 som en hurtig indskydelse, hvor én søgte en mand til at trække i hendes kostume og agere julemand i deres hjem. Det ville jeg gerne, hvis jeg måtte låne kostumet til at besøge et par andre familier også.

Julemand 2018 i Hammerum & Gjellerup Jesper Bjørn Schlæger
Første år som julemand i Hammerum-Gjellerup området ved Herning. 2018 gav virkeligt blod på tanden.

2018 – julemand i nyt område

Et par år senere – i 2018 – boede jeg i Hammerum ved Herning, hvor der virkeligt mangledes en julemand, og da jeg ikke havde mine børn, gav det god mening at bruge tid på et lege julemand – denne gang også i et lånt kostume i meget billig filt-agtig kvalitet. Dette år var forberedelser af ruten og indsamlingen om børnene i højsædet, og det var en delforberedt, de mødte.

Det gav mig blod på tanden, og allerede ingen nytår var jeg i gang med at designe mit eget kostume, ligesom jeg nød godt af at have fået doneret en symaskine fra Sandras systue. Processen med design og syning er fortalt på:

Julemandskostume i eget design og hjemmesyet
Når kun det bedste er godt nok, må man designe, indkøbe og sy det selv. Min første julemandsdragt består af materialer fra 16 forskellige lande.

Julemandskostume fra 16 forskellige lande – mit første sy-projekt.

Fra genert til dedikeret - når man første gang møder julemanden
Første gang man møder julemanden, kan det være noget af en oplevelse.

2019 – Julemanden i nye klæder

I 2019 fik mit hjemmelavede julemands kostume præmiere, da jeg i Hammerum og Gjellerup besøgte 33 familier som julemand.

2020 – Julemand uden hjemmebesøg

2020 var et underligt år, også som julemand. Med et nedlukket samfund som følge af en pandemi, var det ikke en rimelig mulighed at besøge de kære børn i de varme stuer. I stedet afsatte jeg 5 timer til at vandre Hammerum tyndt, primært omkring hovedgaden, og hold da op en masse dejlige børn, jeg fik lov at lege med.

2021 – Julemanden kommer ikke ind

I 2021 var fortsat i skyggen af en international epidemi, og derfor blev det ikke til hjemmebesøg. Det lykkedes imidlertid at besøge Herning Blue Fox spillerne og deres børn, ligesom 4H gården i Brande skabte rammerne om en hyggelig eftermiddag.

Juleaftensdag var jeg omkring de husstande, som jeg havde kendskab til var i isolation og hilste på dem udefra. Det lod til at være meget værdsat. Derudover brugte jeg omkring 3 timer i hovedgaden i Hammerum på at hilse på lokale, bilister, handlende mv. Alt taget i betragtning blev det til rigtigt mange børn og voksne, adskillige billeder og endnu flere smil.