Jeg havde aldrig troet på, at lysterapi skulle virke, og da slet ikke, at det skulle være relevant for mig, men pludselig en dag i november stod jeg overfor såvel anbefalingen som muligheden.

Siden jeg i 2015 fik diagnosen bipolar affektiv sindslidelse har jeg været i medicinsk behandling for at begrænse og kontrollere de udsving, som naturligt følger med sygdommen. Min primære medicinske behandling er lithium, og så længe jeg får det, er jeg fast tilknyttet en psykiater, som sikrer det korrekte lithium niveau. Grunden til at en psykiater er relevant, er fordi en forholdsvis beskeden overdosis af lithium kan have meget fatale konsekvenser for hjertefunktionen.

Er det vinterdepression, så skal du prøve lysterapi

I november 2022 var jeg til en af mine faste samtaler med psykiateren, og jeg gav udtryk for et generelt dyk i sindsstemning over den seneste månedstid. Ret hurtigt kom lysterapi på banen som en mulighed. Min psykiater har en sådan lampe stående, som klienter i vinterhalvåret bruger som afprøvende middel mod vinterdepression. Jeg skulle således møde til 1-2 ugers behandling i klinikken med dennes lampe (alle hverdage!). Vi satte kort derefter gang i forsøget.

Lysterapi lampe Philips HF3319
Lysterapi lampe Philips HF3319

Forsøget blev indledt med en Philips lysterapi lampe med lysstofrør, og en skærm på omtrent 35*55 cm. Jeg skulle sidde ved den med 30 cm afstand i 30 minutter. Man måtte gerne sidde lidt skråt for den, og dermed læse, se tv eller lignende. Lyset er meget kraftigt fra den lampe, men ikke ubehageligt skarpt.

Hver dag kom psykiateren ind til mig og fulgte op på status, og på 5. dagen kunne jeg for første gang for alvor beskrive en positiv udvikling. I weekenden havde jeg naturligt nok ikke adgang til behandling, så allerede mandag oplevede jeg et dyk igen. Dog nåede vi blot til onsdag førend jeg igen følte god virkning. Skæbnen ville, at det nu var tid til juleferie, så de kommende par uger var jeg på egen hånd.

Lysterapi lampe Beurer TL90
Lysterapi lampe Beurer TL90

Behandling med lysterapi derhjemme

Mine forældre slog imidlertid lynhurtigt til med finansiering, da jeg fortalte om effekten af behandlingen. Derfor kunne jeg allerede torsdag hente min egen lysterapi lampe hjem fra Skousen. Det endte med en Beurer TL90 med 33*51 cm LED lysskærm.

Jeg har siden trofast siddet ved skærmen 30 minutter hver morgen/formiddag med de anbefalede 30 cm afstand. Nogle dage dog, hvor jeg i stedet bruger den med 60 cm afstand i mindst en time.

Som resultat er mit energi niveau steget betragteligt og de grimme tanker og følelser blevet banket betragteligt tilbage. Alt i alt er jeg yderst tilfreds med den mulighed, som lysterapi har givet mig. Det jeg troede var en dum og tosset nymoden ide, har vist sig at være en stærk løsning i de mørke måneder.

Efter samlet at have været i lysterapi behandling i 4 uger har jeg oplevet:

  • Mere energi i løbet af dage
  • Bedre humør
  • Mere fokus og koncentration
  • Lettere stigning i lyst til at være social

Omvendt oplever jeg også (en kendt og naturlig bivirkning):

  • Øgede udfordringer med at falde i søvn ved nattetid
  • Flere opvågninger i løbet af natten med markant forværret evne til at falde i søvn igen

Hvis du har tendens til eller mistanke om om depression, bør du kontakte din læge inden du påbegynder egen-behandling.

Ærlig og personlig provo-debattør med holdning og engagement. Dybe emner, der ofte udfordrer tabu belagte emner. En vidensbegærlig og struktureret mand, der som udgangspunkt behandler alle med respekt - med mindre det tjener et højere og vigtigere mål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.