1.004 unge danskere har forbrudt sig mod Straffeloven ved at besidde og dele en sexvideo af to 15-årige. I dag blev den første – en 19-årig mand – dømt for det, og fik 4 måneders betinget fængsel.

Udstillet i hele Danmark - 1.000 unge deler sexvideo af hendeAt videoen er blevet delt til i alt mere end 5.000 Facebook brugere hersker der sandsynligvis ikke tvivl om. At det er ulovligt at dele denne type video, er de fleste nok også med på. Og at det skal kunne udløse en eller anden form for straf, er også ret svært at argumentere imod.

Men der hvor kæden hopper af for mig, er et helt andet sted. Det er i retssalen. Et af grundprincipperne i dansk strafferet er “Bonus Pater” princippet. Helt kort og forsimplet fortalt er princippet, at man skal være almindeligt alderssvarende forstående, og under hensyn til sin alder være i stand til at forstå konsekvensen af handlingen. Simpelt og fornuftigt princip.

Med lov skal man land byggeMen når mere end 1.000 formentlig normalfungerende danske unge fra hele landet sætter sig selv i denne situation, så er jeg nødt til at spørge: “Er udviklingen i vort samfund nået dertil, at 15-25 årige (jeg ved ikke hvor gamle de sigtede ellers er) ikke er i stand til at gennemskue konsekvensen ved at dele ulovlige “underholdnings”-videoer med sine relationer på sociale medier?”

Jeg vil gå så langt som at sige, at jeg FORVENTER, at en forsvarer på et eller andet tidspunkt rejser dette spørgsmål i et retslokale. Og grunden er meget enkel. Hvis de ikke jan gennemskue konsekvensen, kan de så dømmes? Måske, måske ikke..?

Lad mig gerne slå fast, at jeg synes de er nogle fjolser. Jeg mener bestemt også, at de har FORTJENT en straf. Derimod er jeg yderst skeptisk overfor, om straffeloven kan og bør bruges til formålet!

Hvilken forsvarer stiller sig først i køen til at prøve spørgsmålet af?

Skulle du være en af dem, der er sigtet, så er jeg dog meget nysgerrig efter, hvilke tanker og overvejelser du havde, da du så og siden delte videoen. Skriv gerne en kommentar herunder, eller vil du være anonym, så send mig en mail.

Med lov skal land bygges – men loven skal overholdes og tvivlen tilgodeses.

Ærlig og personlig provo-debattør med holdning og engagement. Dybe emner, der ofte udfordrer tabu belagte emner. En vidensbegærlig og struktureret mand, der som udgangspunkt behandler alle med respekt - med mindre det tjener et højere og vigtigere mål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.