Kan man være for klog til at komme i fængsel?

Forudsætning 1: Når en person begår noget kriminelt – som eksempelvist at stikke sin kæreste ned med en kniv – så bliver man fanget af politiet, præsenteret for en dommer, og dømt ifølge den relevante lov.

Forudsætning 2: Alle i samfundet er lige, alle behandlede ens set med juridiske briller.

Lavinia Woodward l for klog til at komme i fængsel… Og så læste jeg en artikel fra The Independent, en Britisk avis, med titlen Oxford student who stabbed boyfriend could avoid jail ‘because of her extraordinary talent’. Historien beskriver en 24-årig Lavinia Woodward, som læser medicin med ønske om at læse til hjertekirurg. Laviania bliver af skolen beskrevet som ekstraordinært dygtig. Så dygtig at skolen er villig til at give hende ret lang snor.

Fredag d. 30. september blev en ganske særligt dag for Laviana og hendes kæreste. I en rus af alkohol og medicin eller illegale stoffer greb hun en brødkniv og stak sin kæreste i låret med den.

For klog til at komme i fængsel

Nu har sagen i første omgang været for Retten. Retten har valgt at udsætte sagen i 4  måneder under hensyntagen til anklagedes uddannelsesforløb. Dommeren har ligeledes udtalt, at denne sag er anderledes end normen, fordi hun af universitetet beskrives som ekstraordinær dygtig. Det er således hans opfattelse, at hun ikke kan idømmes fængsel, hverken betinget eller ubetinget.

Og så er det jeg bliver vred!

Juridisk håbløs tankegang

Hvordan kan en dommer få den sindsyge idé at skelne mellem intelligens, når han skal afsige en dom omkring strafferet? Man taler i jura om begrebet “Bonus Pater”, som groft betyder en normalt fungerende person. Begrebet er i DANSK strafferet en grundlæggende forudsætning, og der forstås derved også, at en mindrebemidlet kan modtage særbehandling, men ikke en merbemidlet person. Og med bemidlet taler vi intelligens og eventuel social eller helbredsmæssig udvikling.

Men selvom jeg kun kender lidt til DANSK jura og intet til BRITISK, så kan jeg ikke andet en undre mig. Jeg føler vrede, når man vil forfordele en kvinde, der i en rus af alkohol mv. vælger at knivstikke sin kæreste. Hvordan kan det nogensinde komme på tale? Hvordan ville dommeren se på det, hvis hun var på kontanthjælp? Ville hun så få en større dom?

Det er håbløs tænkning for en velfærdsstat som Storbritannien. Der bør sidde en dommer med en meget grim smag i munden.

Kære britere. I er muligvis på vej ud af EU, men I er stadig en demokratisk velfærdsstat. Mennesker bør behandles lige!  Det bør ALDRIG komme på tale at differentiere i den grad!

Føj siger jeg bare !

Ærlig og personlig provo-debattør med holdning og engagement. Dybe emner, der ofte udfordrer tabu belagte emner. En vidensbegærlig og struktureret mand, der som udgangspunkt behandler alle med respekt - med mindre det tjener et højere og vigtigere mål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.